Музей Ханенків: Колекція під загрозою через відсутність опалення



Фото ua.igotoworld.com

У Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків стурбовані умовами зберігання колекції через відсутність опалення в приміщеннях.

Про це написала на своїй сторінці у мережі Facebook заступник гендиректора з наукової роботи Олена Живкова.

Вона уточнила, що температура у фонді живопису Музею Ханенків тримається на рівні 8,5 – 9,2 градуси, хоча за всіма світовими стандартами повинна бути 18-19 градусів +/- 2 градуси, а вологість 50% +/- 2%.

"Температура в фондах ніколи ще (а я працюю в музеї 35 років) не падала так низько", – уточнює Живкова.

"Нехай не завтра, але ближче до грудня, тепло все ж включать, і тоді старе дерево і старі полотна почнуть швидко зсихатися. Ікони і живопис на дошках цей процес просто порве, а фарба, стиснувшись на полотнах лопне, підніметься "дахами", згорнеться трубочками і осиплеться", – пояснює вона.

Заступник генерального директора з наукової роботи зазначає, що "музей писав листи, телефонував і благав", але "відповіді немає".

Як відомо, 19 жовтня ПАТ "Київенерго" повідомило, що початок опалювального сезону в багатьох соціальних закладах Києва відкладається через неврегульовану ціну на газ. 

23 жовтня у Київській адміністрації заявили, що питання подачі тепла у відомчі та адміністративні будинки Києва залишається невирішеним через те, що не врегульоване питання ціни на газ для бюджетних установ після підняття ціни на газ на 60% Кабміном.

У мерії додали, що зверталася і до Кабміну, і до НКРЕКП з проханням терміново вирішити це питання.

"Але ситуація залишилася на тому ж рівні. Питання ціни не вирішено, і на сьогоднішній день ми не підключаємо будівлі адміністративні, міністерства, відомства, які фінансуються з бюджету у питанні опалення", - заявляв тоді заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Як повідомили у "Київенерго", така проблема існує у всіх музеях Києва, кінотеатрах та інших закладах, що фінансуються з бюджету.

"Ми знаємо про цю проблему. До нас звертається "Софія Київська", просить кінотеатр "Жовтень" та інші. Але ми нічого не можемо вдіяти. Ми це питання ціни на газ вирішуємо з квітня, і воно досі не вирішене", - сказали у прес-службі компанії.

У "Київенерго" додали, що постійно ведуть переговори з Кабміном, а вчора написали відкритого листа до НКРЕКП.

"Але різниця у ціні дуже велика – ми купуємо газ по 7,9 тисячі гривень за 1 тис. м³, а у тарифі на виробництво тепла його вартість 4,94 тисячі гривень за 1 тис. м³. Шляхів покриття її немає. Відповідно проблема досі не вирішена. Рішення про дату подачі тепла у соціальні заклади немає. І коли воно може бути, нам невідомо", - підсумували у прес-службі.  

"Українська правда" також намагається отримати коментарі з цього приводу у КМДА.

Українська правда. Життя, Ірина Балачук, УП

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ