Археологічну знахідку на Подолі засипали землею. ФОТО


Напередодні свят стародавню вулицю, знайдену на місці будівництва торгового центру на Поштовій площі, засипали землею.

Про це пише "Сегодня".

Обурені мешканці столиці заговорили про навмисне знищення археологічних знахідок ХІ-ХІІ століть, однак археологи кажуть, що стародавню вулицю "закопали" заради порятунку цінних артефактів.

За словами директор центру археології Києва Михайла Сагайдака, таке рішення прийняла робоча група при Мінкульті, яка займається збереженням археологічних знахідок на цьому об'єкті. Вирішили тимчасово призупинити роботи, засипати об'єкт і почати спорудження спеціальних інженерних конструкцій з накриттям. Вони повинні зміцнити розкоп і захистити його від дощу і сонця.

"На об'єкті ситуація була неконтрольована, а стінки постійно падали. Після встановлення конструкцій археологи знову візьмуться до роботи. Можливо, це буде вже у травні", – додав Сагайдак.

 

Він пояснив, що фрагменти садиби – одна з найбільш цінних знахідок – може постраждати від грибка.

"А найкращим консервантом для дерев'яних об'єктів є земля. Також не виключено, що об'єкт буде музеєфікований тут же, в комплексі торгового центру, тому все має бути відображено автентично, а в такому випадку цілісність об'єкта дуже важлива", – продовжив Сагайдак.

У КМДА підтвердили план щодо музеєфікації знахідок. І ще раз запевнили, що історія найдавнішого Києва не буде знищена.

"Розкоп засипали, щоб правильно підготувати об'єкт до консерваційних робіт для подальшої музеєфікації", – сказали в управлінні охорони культурної спадщини КМДА.

Водночас будівництво торгового центру на Поштовій площі відновиться вже найближчим часом. Але частково.

"Археологи позначили зони, де цінних знахідок вони не виявили і де можна проводити будроботи. На перевірених ділянках будівництво буде продовжуватися. Що стосується музеєфікації, то письмових рекомендацій від робочої групи з Мінкультури поки не надходило", – розповів автор проекту реконструкції Поштової площі, архітектор Андрій Миргородський.

Яку за масштабами територію на Поштовій виділять для повторного розкопування, фахівці поки не вирішили. Але археологи наполягають, що має бути не менше 450 кв. м.

Як відомо, під час розкопок на Поштовій площі археологи на великій глибині знайшли частину вулиці середньовічного Києва.

Після цього міністр культури заявив, що забудовник з Поштової площі муситиме змінити проект.

12 березня на розкопках стародавньої вулиці Київ стався обвал ґрунту, і археологи призупинили роботи.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ