У столиці затримали підозрюваних у підпалі "Жовтня"


Міліція затримала двох осіб, що здійснили підпал кінотеатру "Жовтень".

Про це у своєму Facebook повідомив голова МВС Арсен Аваков.

За його словами, зловмисників затримали 31 жовтня.

"У результаті проведеної операції міліція затримала двох осіб, що здійснили підпал кінотеатру "Жовтень". Студент київського вузу і його ніде не працюючий приятель. У скоєнні злочину зізналися. Докази, які їх викривають, містяться і на відеофіксації з камер спостереження", - заявив Аваков.

За його словами, під час обшуку в гуртожитку, де проживали затримані, виявлено три гранати РГД.

"Вирішується питання про арешт обох затриманих. Слідство триває – будемо встановлювати замовників", - написав Аваков.

У свою чергу радник голови МВС Антон Геращенко повідомив, що затримані "розкрили мотиви свого вчинку". 

"Вони хотіли скоїти свій хуліганський вчинок на кіносеансі з ЛГБТ тематики, проведеному в рамках міжнародного телефестивалю "Молодість", з метою зірвати саме цей сеанс і показати таким чином своє зневажливе ставлення до ЛГБТ-спільноти в цілому", - написав Геращенко у Facebook.

"Підозрювані клянуться, що просто хотіли зірвати сеанс показу фільму з ЛГБТ тематики і не могли собі уявити, що їхні дії приведуть до пожежі та знищення кінотеатру", - додав радник голови МВС. 

Він відзначив, що тепер суд буде вирішувати, в чому винні ці двоє: у злісному хуліганстві і знищенні чужого майна чи у тяжчому злочині – умисному знищенні чужого майна.

Як відомо, пожежа в кінотеатрі сталася пізно ввечері 29 жовтня. Займання виникло о 21.41, а ліквідувати його вдалося о 2.26.

Вогнем було знищено дах на площі 300 кв. м. Жертв та постраждалих немає.

Збиток від пожежі оцінюють у 7 мільйонів гривень

За словами мера Києва Віталія Кличка, уже порушено кримінальне провадження за статтею про навмисне знищення/пошкодження майна шляхом підпалу.

Однією з версій події очевидці називають продовження неодноразових спроб виселити "Жовтень" з даного приміщення. Навколо приміщення на вул. Костянтинівській протягом останніх років тривали суперечки і судова тяганина.

Директор "Жовтня" неодноразово заявляла, що прокуратура, Київрада і Департамент комунальної власності через суд намагаються виселити кінотеатр. Також  Горделадзе заявила, що Кличко заборонив залучати інвестиції для відновлення "Жовтня".

Разом з тим депутати Київради одноголосно ухвалили резолюцію про відновлення кінотеатру "Жовтень" і виділення на це коштів. Під КМДА пройшла акція шанувальників "Жовтня". 

Також депутати Київради вирішили заснувати благодійний фонд "Відновимо разом" для забезпечення фінансування робіт з відбудови після пожежі. 

Міністр культури Євген Нищук вважає, що пожежу в кінотеатрі "Жовтень" необхідно розцінювати, як спробу рейдерського захоплення.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ