На Поштовій площі знищують археологічну знахідку – активісти



Фото Texty.org.ua

Столичні активісти заявляють, що під Поштовою площею, попри петицію з вимогою зберегти вулицю XI століття, ведуться будівельні роботи і знищується культурний давньоруський шар.

Про це у facebook повідомила активістка Анабелла Моріна.

"На нашу історію зверху встановлюють бетонну плиту. На наше волевиявлення її кладуть теж. На археологів тиснуть, їм погрожують", - написала Моріна.

Вона додала, що громада прописала чіткий план виконання петиції, який 11 жовтня мають оголосити на засіданні комісії Київради з питань культури.

"І це все блеф. Нас кинули, хлопці. Плиту – підлогу між першим і другим поверхом торгового центру ставлять незважаючи ні на що. Вона ляже на Боричів тік, по якому тягнули Перуна, вона ляже на устя Почайни, в якій хрестили киян", - написала Моріна.

Водночас у Київській адміністрації запевняють, що роботи на Поштовій площі не несуть загрози археологічним розкопкам. 

"Роботи щодо збереження, дослідження, консервації та музеєфікації ділянки прибережного кварталу XI-XII століть здійснюються за планом. Приступили до підготовчих робіт із влаштування плити перекриття на відмітці 100,13, яка забезпечує жорсткість і стійкість конструкцій об’єкта. Роботи виконуються методом "up-down". Наразі ведуться археологічні розкопки на відмітці 100,13, як і передбачено проектом", – розповів заступник голови КМДА Олександр Спасибко.

Він додав, що замовник робіт та інвестор спільно напрацьовують технічні рішення, що забезпечать повноцінне проведення археологічних досліджень.

"Роботи із влаштування плити перекриття жодним чином не заважають проводити розкопки", – підкреслив заступник голови КМДА.

Він також повідомив, що будівництво ТРЦ на Поштовій площі ведуться за безпосередньої участі ДП "Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій" і з дотриманням усіх будівельних норм та ДСТУ.

Однак активісти міській владі не вірять. Наразі вони готують безстроковий мітинг, який стартуватиме 12 жовтня.

Українська правда 

ЧИТАЙ ТАКОЖ
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ