На Київщині вирішили брати гроші за групу продовженого дня у школах



Фото osvita.ua

Ірпінський відділ освіти вирішив запровадити платні групи продовженого дня в школах.

Про це повідомляє "Громада Приірпіння".

"Сьогодні відвідала батьківські збори у класі молодшої доньки в Коцюбинському гуманітарному ліцеї. У класі 37 учнів. Ну, про те, що рік батьки билися за те, щоб клас розділили на дві частини, але ніхто нас не розділив – окрема історія. Найцікавіше питання – група продовженого дня. Ірпінський відділ освіти вирішив, що в законі України про освіту не написано, що ГПД має бути безкоштовною. І ось у нас вводять платну ГПД", – розповіла мешканка Коцюбинського Ірина Маслюк.

Батькам надали тарифну сітку залежно від кількості дітей у групі продовженого дня.

"Якщо на ГПД ходить 5 дітей, то в місяць батьки однієї дитини мають сплатити 1020 гривень. Якщо 15 дітей – 420 гривень. Це теж немало! Харчування – ми теж все сплачуємо, і сніданок, і обід, це не входить в суму за ГПД. Так скільки обійдеться нам навчання дитини у звичайній державній школі?", – запитує Маслюк.

У соцмережі пишуть, що це нововведення нібито з Міністерства освіти.

Однак заступник директора департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти Сергій Дятленко заявив, що це питання належить до повноважень місцевих органів влади.

"Забезпечення матеріально-технічної бази, зокрема закупівля меблів, обладнання спортивних майданчиків, кабінетів трудового навчання, харчування дітей у школах, як і групи продовженого дня – це все належить до повноважень місцевих органів влади," – сказав Дятленко.

Він уточнив, що у даному випадку мова йде про Ірпінську міську раду, якщо заклад відноситься до Ірпеня.

"Депутати мали б відголосувати за ці потреби дітей. Саме вони мають виділити кошти і тоді відділ освіти їх перерозподіляє між закладами і регулює ці питання. Міністерствол не просто не може давати таких директив, а й не уповноважене їх давати взагалі", - підсумував Дятленко.

Як відомо, до нового 2017 року у місті Ірпінь на Київщині встановили найдорожчу ялинку в Україні. Зелена красуня заввишки 16 метрів без ілюмінації і прикрас обійшлася бюджету Ірпеня у майже 200 тисяч гривень, тоді як  живе 26-метрове новорічне дерево для Києва обійшлося у близько 50 тисяч гривень з доставкою з Івано-Франківська. 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ