Забудовник Сінного ринку: у нас є всі документи на будівництво. ФОТО



Фото з сайту ЖК "Ярославів град"

Замовник ЖК "Ярославів град" на місці колишнього Сінного ринку ТОВ "Емпоріум Пропертіз" заявляє, що має всі необхідні документи на забудову, а до погроз активістам не має жодного стосунку.

Про це йдеться у листі компанії на адресу "Української правди", яка зв’язався з редакцією після публікації заяви активістів про відсутність повного пакету документів і тиск з боку забудовника.  

"Надаємо копії усіх дозвільних документів, необхідних для проведення будівництва на вулиці Бульварно-Кудрявській, 15 А", - повідомили у компанії і надіслали на адресу редакції копії кількох документів.

Зокрема, замовник будівництва надав дозвіл ДАБІ на виконання будівельних робіт від 24 грудня 2015 року, історико-містобудівне обґрунтування та експертний звіт щодо розгляду проектної документації головного інженера ТОВ "Укрбудекспертиза", який свідчить те, що вся документація розроблена відповідно до вихідних даних. 

 
 
 

А також витяги з держреєстру речових прав на нерухоме майно, які засвідчують, що три земельні ділянки, на яких ведеться будівництво, належать компанії  Solid Blue Assets Limited.

ТОВ "Емпоріум Пропертіз" також наголосило, що не має жодного стосунку до погроз чи тиску на активістів і, зокрема, до принесення труни до будинку депутата Київради Ольги Балицької. 

Не заперечують того, що забудовник має документи, і противники будівництва. Але активісти наголошують – забудовник став заручником ситуації, яка виникла внаслідок поділу земельної ділянки під забудовою на 3 інші.  

"Забудовник дійсно має документи. Він має дозвіл на початок будівельних робіт. Щоб отримати дозвіл треба отримати купу документів, але два з них ключові – це МУО (містобудівні умови та обмеження, що видаються КМДА, – ред.) і другий – ІМО (історико-містобудівне обґрунтування) Мінкульту. Містобудівні умови, що були видані КМДА у 2013 році, видані на геть іншу ділянку", - сказала активіст Юлія Нікітіна.

Як пояснила юрист і депутат Київради від "Самопомочі" Ольга Балицька, нині будівництво ведеться на 3 земельних ділянках, що перебувають у власності компанії Solid Blue Assets Limited.

Це ділянка площею 0,1667 га (кадастровий номер 8000000000:88:174:0015) на вулиці Бульварно-Кудрявській (раніше Воровського), 15 А, площею 0,4885 га (кадастровий номер 800000000:88:174:0038) на вулиці Олеся Гончара, 38 Б та площею 1,3264 га (кадастровий номер 8000000000:88:174:0048) на вулиці Олеся Гончара, 48/2. 

  Скриншот з сайту  map.land.gov.ua

"Відповідно до закону "Про регулювання містобудівної діяльності", дозвіл на виконання будівельних робіт видається, якщо замовник отримав містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки. На жодну з трьох земельних ділянок містобудівні умови і обмеження забудови КМДА не видавались", - наголосила Балицька.

Депутат підтвердила, що 3 березня 2013 року Департамент містобудування та архітектури КМДА видавав містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки в межах вулиць Воровського, 15 А та Гончара, 38Б і 48/2.

Але іншій юридичній особі – ТОВ "Орест" – і на іншу земельну ділянку по вулиці Воровського (нині Бульварно-Кудрявська), 17, площею 1,9816 га (кадастровий номер 8000000000:88:174:0084). 

Департамент містобудування та архітектури КМДА видавав містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки на ділянку з кадастровим номером 8000000000:88:174:0084. Нині такої ділянки не існує. У її межах лежать три нові ділянки з іншими кадастровими номерами. Скриншот з сайту  map.land.gov.ua

"Зазначена земельна ділянка з 2014 року вибула з цивільного обороту, тобто вона не існує. Таким чином посилання на зазначені містобудівні умови і обмеження є нелегітимним", - пояснила юрист Балицька.

При цьому вона наголосила, що за законом, містобудівні умови та обмеження видаються та стосуються виключно однієї земельної ділянки, а не їх об’єднань, груп, частин чи іншої території. 

"Збереження чинності містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки у випадку поділу, об’єднання, виключення із цивільного обороту земельних ділянок та інших обставин законодавством не передбачено. У разі вибуття земельної ділянки з цивільного обороту – будь-які правочини щодо зазначеної земельної ділянки є нікчемними", - наголосила Балицька.

Як відомо, наразі Держархбудінспекція Києва на вимогу мера столиці проводить перевірку документів забудовника.

Активісти вірять, що закінчиться вона до Євробачення і ДАБІ таки побачить порушення.

"Після цього ДАБІ повинна відмінити МУО і дозвіл на виконання робіт, а забудовнику сказати, що всі інші документи у вас нормальні, але вам требі піти у КМДА і отримати МУО знов – уже на ваші три ділянки", - сказала Нікітіна.

При цьому вона висловила впевненість, що нинішня міська влада не видасть МУО на таку висотність.

"У цій справі ми будемо йти до кінця. Ми будемо вимагати, щоб забудовнику змінили МУО і щоб дозволили на місці Сінного ринку будувати вище 27 м як це передбачено законом. Ми не вимагаємо забрати у забудовника ділянку, чи заборонити забудову. Ні. Хай буде будівництво, але тільки в рамках закону. Бо інакше цей ЖК просто знищить цілий квартал", - наголосила Нікітіна. 

Активісти бояться, що величезний ЖК знищить цілий квартал

Якщо ж ДАБІ не помітить порушення у документах ТОВ "Емпоріум Пропертіз", активісти планують проводити музичні акції протесту навіть під час Євробачення.

"У нас красиві мітинги, музичні концерти, ми перекладемо плакати на англійську, щоб гостям Євробачення теж було зрозуміло, чого ми протестуємо. У нас настрій – не здаватися і йти до кінця", - сказала Нікітіна. 

 Що стосується погроз, то активісти наголошують, що безпосередньо від забудовника ніколи не отримували ні погроз, ні навіть якихось натяків.

"Але саме на музичних мітингах проти забудови Сінного ринку до мене приходить тітушки і цікавляться, як живе моя родина. Це ж не погроза? Але чути таке неприємно. Я це сприймаю як натяк замовкнути. При цьому самого забудовника мені ні в чому звинуватити. Ми за великим рахунком маємо претензії не до забудовника, а до тих, хто йому дозволив тут таке будувати", - підсумувала Нікітіна.

Фото документів надані ТОВ "Емпоріум Пропертіз" 

Ірина Балачук, Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ