За громадські проекти киян проголосували понад 50 тисяч осіб



Фото blagocfo.ru

Участь у голосуванні за громадські проекти, на які планують витратити 50 мільйонів гривень, взяли понад 50 тисяч киян.

Про це повідомили у Центрі розвитку інновацій НУКМА.

"В Україні відбулися перші електронні вибори – електронне голосування за проекти громадського бюджету Києва. У виборах взяли участь понад 50 тисяч громадян, які обирали з 319 проектів", - сказав керівник Центру розвитку інновацій НУКМА Сергій Лобойко.

Він відзначив, що це перше в Україні електронне голосування з точною ідентифікацією особи. Тут були задіяні були усі легальні методи – ЕЦП (електронний цифровий підпис), картка Киянина та BankID. 

 Скриншот з сайту 

"Найактивніше голосували клієнти банків, в яких впроваджено BankID, зокрема державних банків – Приватбанк та Ощадбанк. Ця технологія дала можливість долучити до голосування не тільки тих, хто зареєстрований, але і фактично проживає у столиці, за наявності цих даних у їх анкетах у банках", - сказав Лобойко.

Як відомо, Громадський бюджет (участі) є формою прямої демократії – усі охочі можуть запропонувати суспільно-корисні проекти, об’єднувати навколо них прихильників, а мешканці (без участі чиновників та депутатів) шляхом свого волевиявлення обирають, які з них профінансувати.

Відбір виконавців проектів здійснюватиметься за тендером через Prozorro.

За реалізацію проектів відповідатиме мерія, але відбуватиметься це під контролем авторів проектів та громадськості.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ