Суд арештував земділянку Сінного ринку. Повернуть громаді?



Фото gazeta.ua

Голосіївський райсуд Києва наклав арешт з забороною відчуження на земельну ділянку колишнього Сінного ринку.

Про це повідомив перший заступник голови постійної комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування Київради Роман Марченко, повідомляє прес-служба "Об’єднання "Самопоміч".

"Наразі земля Сінного ринку розділена на три ділянки з новими адресами: вулиця Бульварно-Кудрявська, 15-А, вулиця Олеся Гончара, 38-Б та 48/2. По кожній з них ведеться окреме кримінальне провадження",  – зазначив Марченко.

Він нагадав, що 10 років тому ця земля незаконно перейшла у приватну власність за значно заниженою ціною, тому наразі Київрада вимагає її повернення територіальній громаді.

Як відомо, 21 жовтня 2004 року згідно з рішенням Київради компанія ТОВ "Фірма "Ферро" та ТОВ "Сінний ринок" отримали в оренду на 10 років земельну ділянку на вулиці Бульварно-Кудрявській, 17 (до 2016 року – вулиця Воровського) для будівництва, експлуатації та обслуговування торговельно-офісно-житлового центру з підземним паркінгом та для знесення існуючих будівель.

У грудні 2007 року КМДА уклала з ТОВ "Фірма "Ферро" та ТОВ "Сінний ринок" угоду про сплату авансового внеску в рахунок оплати вартості земельної ділянки.

Дві фірми у березні 2008 року заплатили в бюджет столиці аванс у розмірі 20,04 мільйона гривень.

Після цього ТОВ "Фірма "Ферро" і ТОВ "Сінний ринок" ініціювали судові процеси, завдяки яким у 2009 році вивели права на земельну ділянку на іншу компанію – ТОВ "Орест".

Новий орендар уклав з Київрадою договір купівлі-продажу, згідно з яким земельна ділянка була остаточно відчужена лише на 7,90 гривні більше авансового платежу – при тому, що нормативна грошова оцінка даної земельної ділянки перевищувала 50 мільйонів гривень.

На даний момент земля колишнього Сінного ринку належить на праві власності компанії Solid Blue Assets Limited – юридичній особі по законодавству Англії та Уельсу.

У квітні 2016 року Головне управління Національної поліції Києва відкрило кримінальне провадження з приводу відчуження земельної ділянки на вулиці Бульварно-Кудрявській, 17, за попередньою кваліфікацією "службова недбалість" (ч.1 ст. 367 Кримінального кодексу України).

ЧИТАЙ ТАКОЖ
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ