Без бар’єрів і з дитячою кімнатою: Мерію хочуть перетворити на "простір для людей"



Мерія Вибогра

Дизайнерське об’єднання "Агенти змін" закінчило дослідження публічного простору будівлі Київської адміністрації на Хрещатику, 36, яке стартувало навесні, і підготували 64 рекомендації.  

Про це повідомляє facebook-сторінка об’єднання.

"Ми маємо чудову новину: дослідження публічного простору мерії успішно завершились, ми сформували 64 рекомендації щодо реконструкції першого поверху (спойлер: а ще й стосовно площі перед будівлею)", - йдеться в повідомленні.

Київську адміністрацію хочуть перетворити відкритий і зручний простір, з рецепцією, комфортними місцями для очікування та роботи, публічними комп’ютерами та прозорими станами, як це зробили у багатьох містах Європи.

"Помпезну" і закриту мерію Києва хочуть перетворити на відкритий і зручний простір для дорослих і дітей  

Наразі 64 рекомендації, які стали результатом дослідження, повинні лягти в основу проекту реконструкції будівлі мерії.  

Щось на зразок мерії міста Сеула, Корея

Вони передбачають: 

- Реконструкцію площі перед будівлею КМР та перетворення її на зручний публічний простір з вуличними меблями, велопарковкою та зоною для дитячих ігор.

- Відкриття частини внутрішнього двору для відвідувачів.

- Полегшення доступу до будівлі (Для цього пропонують у робочі часи тримати важкі дерев’яні двері відчиненими навстіж, а за ними встановити легкі автоматичні двері).

Або мерії Буенос-Айреса, Аргентина

- Реорганізацію охорони (Пропонують зменшити кількість охоронців у приміщенні та впровадити відеонагляд і кімнати реагування).

- Запровадження рецепції і електронної черги.

- Облаштування єдиного оупен-спейс офісу для всіх працівників, що ведуть прийом (фронт-офіс). Працівники, які не спілкуються з відвідувачами (бек-офіс), мають знаходитись на інших поверхах.  

- Навчання персоналу основам ефективної комунікації і вирішення конфліктних ситуацій.

Чи мерії данського Виборга  

- Створення комфортної зони очікування (коворкінгу) з місцями для сидіння, столами та wi-fi (У цій зоні повинна розміщуватись інформація про важливі міські проекти і місто в цілому у вигляді стендів та роздаткових матеріалів. Для залучення відвідувачів, особливо молодшого віку, ми рекомендуємо встановити "магніти": макет центру міста та галерею).

- Розміщення консультантів, які надавали б інформацію про постійно та тимчасово актуальні питання: отримання пільг, первинна правова консультація, створення ОСББ, надання допомоги учасникам АТО. Їхній склад повинен відповідати змінам у місті та попиту з боку жителів.

 Зі зручними місцями для очікування, як у мерії міста Зекках, Німеччина  

- Запровадження лекторіїв, в яких проходитимуть обговорення на тему розвитку міста і презентуватимуть важливі міські проекти (Міським активістам бракує місць для презентацій, лекцій, проведення воркошопів. Тому вважаємо, що саме вони стануть основними користувачами лекторіїв).

- Впровадження супутніх послуг: дитяча кімната, стіл для сповивання у туалеті або в окремій кімнаті, туристичний інформаційний центр.

З овпен-спейс офісом, як у мерії міста Сейшал, Португалія

- Дотримання принципів Універсального дизайну при розробці плану реконструкції заради створення безбар’єрного та інклюзивного простору.

Та публічним простором біля будівлі мерії, як у норвезькому Форде

На початку вересня "Агенти змін" планують провести воркшоп по перетворенню рекомендацій у концепцію приміщення, яка стане основою для проектної документації на реконструкцію.

Відзначається, що активісти вивчили думку експертів, містян, працівників мерії та світовий досвід. Зокрема, написали листи від імені "Агентів змін" та Київради у мерії низки міст і отримали відповіли з мерій Гельсінкі (Фінляндія), Віборга (Данія), Відня (Австрія), Риги (Латвія).  

"Ми будемо вдячні, якщо ви ознайомитесь з результатами та вкажете нам, що не було враховано під час їхнього проведення та у списку рекомендацій. Ваші унікальні знання та досвід є дуже цінними для нашої роботи", - наголосили дизайнери.

З повним списком рекомендацій можна ознайомитись у документі "Дослідження публічного простору будівлі КМР: рекомендації".  

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ