Аварійні будинки Подолу належать Прогнімаку, Калетник та Табачнику – ЗМІ



Власниками аварійних будинків на Подолі є екс-депутат Київради Олександр Прогнімак, екс-нардеп Оксана Калетник, люди з оточення екс-міністра освіти Дмитра Табачника.

Про це пише "Доступ до правди".

Аварійна садиба на розі трьох вулиць Волоська/Борисоглібська/Набережно-Хрещатицька, 2/21/19 належить екс-депутату Київради Олександру Прогнімаку.

Відзначається, що садиба 19 століття на Борисоглібській, 19-21/19, яка потрапила у перелік нововиявлених пам’яток у 1994 році, є власністю Анастасії Букшій, 1936 року народження.

Вулиця Волоська, 2/21/19. Фото: Ігор Розкладай

У деяких джерелах її називають матір’ю Олександра Прогнімака, депутата КМР у 2002-2008 роках.

У Київраді Прогнімак займався питаннями культури, мистецтва та культурної спадщини.

Упродовж 2006-2010 років він очолював Державне управління охорони навколишнього природного середовища.

Також у 2012 році Прогнімак був кандидатом в депутати від партії "Зелені".

Також Букшій разом з Прогнімаком отримали в оренду будинок на Хорива, 25/12.

Щодо будинку на Волоській, 2/21/19(А), то за рішенням КМР Олександр Прогнімак отримав землю на у 2005 році. Цільове призначення землі "А" – "для реконструкції (з надбудовою) нежитлової будівлі з подальшою експлуатацією та обслуговуванням житлового будинку з вбудованими приміщеннями громадського обслуговування".

На порядку денному у 2007 році розглядався проект реконструкції  будинку "А", який згодом було втілено. У 2009 році Прогнімак успішно поновив оренду.

Аварійно-небезпечний будинок на Боричів Тік, 23/3 є пам’яткою архітектури 1819 року. За даними кадастрової мапи, будинок знаходиться на земельній ділянці площею 0,0415 га, цільове призначення якої – "для індивідуального житлового, гаражного і дачного будівництва".

Боричів тік, 23/3. Фото: Ігор Розкладай.

Власником землі значиться Галина Лосєва. Утім, площа вказана менша – 0,0407 га.

Галина Лосєва була помічником народних депутатів Олени Шустік з БЮТ (5 скликання), Василя Онопенко з БЮТ. Вона ж є матір’ю екс-нардепа від Компартії Оксани Калетник.

За даними Подільської РДА будинок на Боричів Тік, 27 знаходиться в незадовільному стані, а власник його – невідомий.  

Боричів тік, 27. Фото: Ігор Розкладай.

Разом з тим "Доступ" знайшов на кадастровій мапі Києва, що будинок розташований на земельній ділянці площею 0,0803 га з цільовим призначенням – "для індивідуального житлового, гаражного і дачного будівництва". Земля перебуває у власності ТОВ "Еф Ай Ем Елітстрой".

Згідно з даними ЄДР, власником ТОВ "Еф Ай Ем Елітстрой" є ТОВ ВКФ "Укрсельхозпром" і данська "Данмар Скандинавія APS".

Кінцевими бенефіціарами є бізнесмен Вадим Єрмолаєв і Оксана Калетник.

Калетник у 2013 році була найбагатшою жінкою-депутатом у Верховній Раді. Щодо "Данмару", то українське відділення компанії Калетник очолила у 1999 році.

Разом з тим, згідно з рішенням Київради "Про приватизацію", земельна ділянка площею 0,08 га на Боричевому току,27 була передана Ользі Миколаївні Калетник у приватну власність у 2003 році.

За даними журналістів "Схем", Ольга Калетник є сестрою Оксани Калетник.

Вона має також нерухомість у Лондоні – у декількох кварталах від Рената Ахметова. Офіційно Калетник займається дизайном одягу і є власницею торгівельної марки Ellion.

Будинок на вулиці Верхній Вал, 4 значиться пам’яткою архітектури з 1995 року. Ця садиба складається з особняка 1893 року, житлового будинку 1908 року і огорожі з брамою 1908 року.

Верхній Вал, 4. Фото: Ігор Розкладай.

Спочатку будинок №4 на Верхньому Валу знаходився на земельній ділянці, яка включала Верхній Вал, 2А та Верхній Вал-Воздвиженську, 4-12.

Земля з 15 травня 2014 року була в оренді ПАТ "Реклама". Цільове призначення – "для експлуатації та обслуговування адміністративно-виробничого майнового комплексу".

Утім, за рішенням Київради від липня 2015 року, земля була поділена на: ділянку площею 0,0947 га та ділянку площею 0,0932 га.

Депутати залишили 0,0932 га  на вулицях Верхній Вал – Воздвиженській, 4-12 в оренді ПАТ "Реклама", а 0,0947 га (Верхній Вал, 2А) перейшло в оренду ТОВ "Реклама".

Термін оренди двох ділянок – 15 років, цільове призначення – "для експлуатації та обслуговування адміністративно-виробничого майнового комплексу".

Акціонерами ПАТ "Реклама" значиться Любов Подорожна, Семен Шафалович, Сергій Бєліченко, Сергій Давиденко. Згідно з даними ЄДР, власниками ТОВ "БЦ "Реклама" є Олександр Вітько і Сергій Давиденко.

Власниками нерухомості на Житньоторзькій, 10, згідно з даними Реєстру нерухомості, за договором купівлі оформлена на ТОВ "Тадіні" з березня 2013 року.

Житньоторзька, 10. Фото: Ігор Розкладай.

Згідно з ЄДР, власником ТОВ "Тадіні" є Олександр Вахненко з села на Кіровоградщині і Сергій Дунайний зі Сміли.

Будинок на вулиці Житньоторзька, 12, за даними Київради перебуває в оренді ТОВ "Екско" на 49 років.  Власником ТОВ "Екско" є ПП "Територія Бізнес". Кінцевим бенефіцаром є "Джі-Ем-Ті Проперті Менеджмент Ел-Ел-Сі" (Флорида) Марка Гінзбурга. Директором значиться Олександр Карасьов. Гінзбург – бізнесмен, який займається інвестиціями і будівництвом.

Раніше Карасьов значився бенефіціарним власником ТОВ "Грааль", яка пов’язана з рідним братом екс-міністра освіти Дмитра Табачника.

"Грааль" відомий тим, що хотів звести готельно-офісний центр на Хрещатику, 5, а також є власником відомого аварійного будинку на Грушевського, 4Б.         

Будівля на вулиці Сагайдачного, 20/2 (А,Б) наразі будівля перебуває на балансі Малого приватного підприємства "Аквадон".

Сагайдачного, 20/2. Фото:- Ігор Розкладай.

Згідно з даними ЄДР, власником МПП "Аквадон" значиться донеччанин Григорій Володченко. З 2009 року і до кінця 2014 року "Аквадон" був зареєстрований у Донецьку на Артема, 138А в бізнес-центрі "Акула" Олександра Януковича.

Як писали "Наші гроші", у 2006 році Київрада уклала з МПП "Аквадон" інвестиційний договір про реконструкцію. За планом садиба мала перетворитися у  готельно-офісний комплекс, частину приміщень мали б віддати у комунальну власність.

У 2008 році Київрада змінила умови інвестиційного договору: тепер "Аквадон" міг набути права власності на будинки за умови компенсації місту 15,16 мільйона грвиень.

Утім, "Аквадон" так і не почав реконструкцію. Відтак, прокурор подав позов про витребування приміщень у комунальну власність, але суд не задовольним позов.

Суд послався на те, що "Аквадон" набув право власності на будинки на підставі інвестиційного договору 2006 року – він досі вважається дійсним.

Попри те, що суд у грудні 2014 року визнав рішення Київради від 2008 року про передачу будинків у власність фірмі "Аквадон" недійсним, на самому будинку це ніяким чином не позначилося – він продовжує руйнуватися.

Власником будівлі площею 1789,3 кв м на Кирилівська, 64А (колишня Фрунзе) значиться ПАТ "Фармак". Право власності на будинок 64А було оформлене за рішенням Господарського суду Києва у березні 2009 року.

Кирилівська, 64А. Скриншот з google/maps

Згідно зі SMIDA, акціонерами "Фармаку" є нідерландська Farmak GroupN.V. (68%) і австрійська Farmak International Holding GmbH (11%).

Директором "Фармаку" значиться Філя Жебрівська, сестра Павла Жебрівського, якого у червні 2015 року Президент назначив головою Донецької ОДА.

"Фармак" – це відома фармацевтична компанія в Україні. Їхній головний офіс знаходиться на Кирилівській,63.

ЧИТАЙ ТАКОЖ
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ