У Кличка кажуть, що хворі на фенілкетонурію, забезпечені препаратами до кінця року



Фото narhealth.ru

Кияни, хворі на спадкову хворобу фенілкетонурію, забезпечені лікувальним харчуванням до кінця 2016 року.

Про це заявив заступник голови КМДА Микола Поворозник, повідомляє сайт міської влади.

За його словами, МОЗ для хворих на ФКУ передбачила близько 2 мільйонів гривень, а столична влада виділила 23 мільйони гривень.

"Цього вистачить для повного та безперебійного забезпечення хворих на фенілкетонурію дітей та дорослих протягом 2016 року", – розповів Поворозник.

Він додав, що за результатом проведених конкурсних торгів Департамент охорони здоров’я вже уклав договори на постачання продуктів лікувального харчування для хворих на фенілкетонурію на загальну суму 5 мільйонів 428,7 тисячі гривень.

Ідеться про такі амінокислотні суміші як PKU-Anamix, PKU – 2 prima, Р-АМ 2, Р-АМ 1.

Разом з тим залишається дві позиції, із закупівлею яких наразі виникли проблеми, –  лікувальне харчування МД міл ФКУ та PKU – 2 secunda.

За словами Поворозника, це пов’язано з причинами, що не залежать від Департаменту охорони здоров’я.

Так, попередні конкурсні торги на закупівлю МД міл ФКУ, або еквівалент, були відмінені бо до оцінки було допущено пропозиції менше, ніж двох учасників. Наразі процедуру закупівлі вказаного лікувального харчування для хворих на фенілкетонурію оголошено повторно. Запланована дата розкриття пропозицій конкурсних торгів – 5 липня.

Щодо суміші PKU – 2 secunda, то компанія-постачальник, яка була визначена переможцем конкурсних торгів, не виконала свої зобов’язання, підтверджені документально, пояснюючи це зміною маркетингової політики фірмою-виробником.

Поворозник наголосив, що у Департаменті охорони здоров’я вживають невідкладних заходів для вирішення цієї проблеми.

Фенілкетонурія – спадкова хвороба, яка зумовлена дефектом гена ферменту фенілаланінгідроксилази, що знаходиться на довгому плечі 12 хромосоми. Діти, народжені з фенілкетонурією, не здатні метаболізувати фенілаланін (частина протеїну), який через це накопичується в крові.

Така ненормальна висока кількість фенілаланіну перешкоджає нормальному розвитку мозку. За умови відсутності лікування, призводить до розумової відсталості.  

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ