Обережно! Житлові будинки Києва, де мешкати небезпечно



Вулиця Алма-Атинська,115

Столичні чиновники нарахували 48 аварійних та 101 старий і непридатний для проживання будинок. Житло, яке одного дня може обвалитися просто на голову мешканцям є в кожному районі Києва.

Про це йдеться у дослідженні "Доступу до правди".

Так, в Оболонському районі будинків в аварійному стані немає (принаймні на балансі КП "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Оболонського району"), однак є 15 житлових будинків непридатних для проживання. Ці будинки потребують реконструкції з відселенням ще з 1987-89 років. Пропри це у них досі живе 256 осіб.

Такі будинки розташовані на вулицях Лісній, 13А (11 мешканців),  Лісній, 13Б (4 мешканці), Новікова-Прибоя, 14А (6 осіб), Новікова-Прибоя, 18 (16 осіб, з 2013 року частину будинку віддали для розміщення технологічного приміщення для обладнання зв’язку), Новікова-Прибоя, 21 (6 осіб, також у будинку розмістився місцевий вело прокат),  Гамарника, 67А (Квітки Цісик) – тут уже немає мешканців, територія обнесена зеленим парканом. 

Вулиця Новікова-Прибоя, 18

З 1989 року непридатними для проживання визнані 5 будинків по вулиці Червонофлотській (Федора Максименка), 5А, 5Б, 5В, 8Б, 21А. Загалом у будинку 5А мешкає 15 осіб, 5Б – 19, 5В – 16 та у 21А – 11. Лише у будинку 8Б мешканців немає.

Триповерховий цегляний будинок на вулиці Полупанова (Пріорська), 9 був визнаний непридатним для проживання у 1990 році. У ньому мешкає 14 осіб – вони підлягають виселенню.

Вулиця Полупанова,9

Також є три триповерхові цегляні будинки по вулиці Полупанова (Пріорська), 11, 13 і 15, які були внесені в перелік споруд, які підлягають реконструкції.

Це сталося у серпні 2003 року, проте коли буде сама реконструкція РДА не повідомила. Поки що на руках є тільки виготовлена проектно-кошторисна документація. У цих будинках мешкає відповідно 44, 54 і 46 жителів.

У Деснянському районі знайшли чотири аварійні будинки – за адресами Матеюка, 7, Лисківська, 5А, Каштанова, 3 та Мілютенка, 23.

Дев’ятиповерховий будинок 1972 року за адресою Матеюка, 7 став аварійним "внаслідок впливу атмосферних опадів". У будинку зруйновано кріплення плит балконів, плити частково відхилилися – особливо на 7-9 поверхах.

За інформацією РДА, це може призвести до обвалення конструкції. У цьому будинку екран балкону складається з п’яти бетонних плит довжиною 14 м, висотою – 1 м, вага – до 400 кг.

2 березня під час наради Головного управління надзвичайних ситуацій Києва, КМДА і КП "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Деснянського району Києва" був напрацьований план з демонтажу конструкцій балкону на 8 поверсі.

КП "Дирекція з управління та обслуговування житлового фонду" 9 березня розмістила заявку по капітальному ремонту балкону. Переможцем стало ТОВ "Інтерстрайк". Кошторис у березні знаходився на експертизі, роботи мали почати у другій половині березня.

Ремонт балконів будинку включено до Програми економічного та соціального розвитку Києва на 2016 рік в розмірі 390 тисяч гривень.

У будинку на Лисківській, 5А  виявлені численні тріщини на стінах фасаду, плитах, сходах та на несучих конструкціях підвалу. До таких висновків прийшли "Київпроект", КП "Київжитлоексплуатація", ЖЕК і ТОВ "Укрпроект-реконструкція".

Замовити роботи з укріплення фундаменту на суму 2 мільйони 400 тисяч гривень мають цього року. Тендер намічено на другий квартал.

У Програму економічного та соціального розвитку Києва потрапив також будинок на вулиці Каштановій, 3 – на нього виділили 400 тисяч гривень на проектні роботи та початок ремонту з підсилення фундаменту.

Також непридатним для нормальної експлуатації є будинок по вулиці Мілютенка, 23А – таким є висновок ДП "Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій".

Саме в цей будинок з інспекцією приходив Віталій Кличко у березні. Будинок повний грибка і плісняви. Тоді Кличко обмовився про інвестиційний проект для переселення мешканців.

Деснянська РДА також повідомила, що у зв’язку з застарілим житловим фондом району 1950-60 років, планується будівництво нових будинків та переселення мешканців в нове житло.

Вже було розроблено проект "Про комплексну забудову кварталу (мікрорайону) застарілого житлового фонду обмеженого вулицями Мілютенка, Академіка Курчатова, проспектом Лісовий у Деснянському районі міста Києва".

У Дніпровському районі є 23 будинки з незадовільним санітарно-технічним станом (ще з 2014 року) і 5 будинків знаходяться у незадовільному чи аварійному стані.

Вони підлягають знесенню, а мешканці відселенню. Зокрема, йдеться про будинки у Соцмістечку у Старій Дарниці за такими адресами: двоповерхові цегляні будинки на вулиці Лебедєва, 10/19 , Лебедєва, 11 та триповерховий на вулиці Лебедєва, 13.

Будинок на Лебедєва,11

Двоповерхові цегляні будинки з дерев’яними сходами всередині на вулиця Краківська, 25Б і вулиці Краківська, 26/8.

Також непридатними є будинки на вулиці Краківська, 27Краківська, 28, Краківська, 32А з зовнішнім оздобленням, Краківська, 32Б.

До слова, вулиця Краківська почала забудовуватися у 1950-х роках. Один з цегляних будинків старої забудови на Краківській, 32 вже знесено – на його місці стоїть багатоповерхівка.

На вулиці Попудренка знаходиться 5 непридатних для проживання будинків – це двоповерхові цегляні будинки на Попудренка, 38/16, Попудренка 40Попудренка 44Попудренка 44А та Попудренка 46/2.

Вулиця Попудренка,40

На вулиці Мініна знаходиться 3 будинки – п’ятиповерховий на Мініна,14, триповерховий на Мініна, 14А та двоповерховий на Мініна, 18.

На вулиці Червоноградійській (Гната Хоткевича) знаходиться 4 будинки – двохповерхові на Червоногвардійській, 4, на Червоногвардійській, 4АЧервоногвардійській, 6, Червоногвардійській, 8/29.

На вулиці Червоноткацькій – 2 будинки. Йдеться про триповерхові будинки на Червоноткацькій, 33/10 і Червоноткацькій,37/9.

Серед нежитлових будівель, які перебувають у незадовільному стані, Дніпровська РДА надала інформацію про чотири будівлі: будинок на вулиці Попудренка, 16А (колишній ДНЗ №216),  2-й корпус середньої загальноосвітньої школи № 180 на бульварі Перова, 21, багатоквартирний будинок на вулиці Празька, 21/2 та філія Дарницького вагоноремонтного заводу на вулиці Алма-Атинській, 115.

Також, згідно з висновками будівельної лабораторії КП "Київжитлоуспецексплуатація", у аварійному (ветхому) стані знаходяться несучі та огороджуючи конструкції гуртожитку на вулиці Каховській, 71.  

У Святошинській РДА повідомили, що аварійні будинки відсутні, є три непридатні для проживання.

Йдеться про двоповерховий цегляний будинок на вулиці Відпочинку, 9 який був визнаний непридатним для проживання з 2004 року (досі проживає 59 осіб), квартири №1-2 у триповерховому цегляному будинку на вулиці Серповій, 16/21, які були визнані непридатними з 2004 і 2005 років (6 осіб), чотириповерховий будинок на проспекті Перемоги, 103А, який визнано непридатним з вересня 2009 року (7 осіб).

Вулиця Відпочинку,9

Минулого року в двох будинках зробили поточний ремонт за кошти, які входять до тарифу квартирної плати. Зокрема, на Відпочинку, 9 відремонтували внутрішньобудинкові мережі на суму 969 тисяч 72 гривні на проспекті Перемоги, 103А на суму 10 тисяч 983 гривні.

У будинку по Серповій складова тарифу на утримання будинку і споруд дорівнює нулю. Відтак, ремонт не проводився.

У Солом’янському районі нарахували 15 будинків комунальної власності, які визнано непридатними для проживання ще у 1984 році.

Зокрема, йдеться про переважно одноповерхові цегляні будинки по вулиці Академіка Потебні, 14/2, Академіка Потебні, 16, Академіка Потебні, 18Академіка Потебні, 20,Академіка Потебні, 22, Академіка Потебні, 24, одноповерхову забудову по вулиці Яна Райніса, 3Яна Райніса, 4Яна Райніса, 5, будинки на вулиці Далека, 22, Далека, 23, Далека, 24, а також на вулиці Вадима Гетьмана, 30А, вулиці Медовій, 10, вулиці Докучаєвській, 18.

Єдиним місцем, де не виявилося аварійних будинків або будинків в незадовільному стані, став Дарницький район. Принаймні, таку відповідь надсіла РДА на запит.

Водночас "Доступ до правди" відзначає, що в історичному центрі міста – зовсім інша ситуація, ніж в Дарниці.

Огляд аварійних будинків у центр Києва опублікують найближчим часом.  

Як відомо, 25 лютого в аварійному будинку на вулиці Богдана Хмельницького, 12-14 обвалились перекриття з 4 по 1 поверх. Під завалами опинились будівельники.  

Вранці 27 лютого з-під завалів на вулиці Богдана Хмельницького вилучили тіла 2 загиблих чоловіків.

Екс-депутат Київради Олена Єскіна запевняє, що трагедії могло не бути.

Вона наголошує, що до обвалу історичного будинку і двох смертей призвела байдужість та бездіяльність чиновників.

Єскіна, будучи депутатом, говорила про можливу трагедію ще майже за рік до неї. Вона також написала не один запит і не раз виїжджала на місце і викликала міліцію і поліцію, щоб зупинити незаконні роботи на Хмельницького, 12-14.

Однак правоохоронці і міські чиновники почали реагувати на проблему аварійних будинків тільки після трагедії.

Після обвалу на Хмельницького міська влада нарахувала 48 аварійних будинків у Києві. Крім того, 101 будинок визнаний непридатним для проживання та 150 об’єктів нерухомості є такими, що мають незадовільний технічний стан.

Наприкінці березня нардеп Ігор Луценко заявив, що у самому серці столиці,неподалік від Кабміну і Верховної ради відбувається руйнування чергової пам’ятки архітектури.

 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ