У Києві під Великдень влаштують писанковий рай, солом’яні лабіринти і свято зелені



Фото pysanka.folkukraine.com

23 квітня у центрі столиці розпочнеться 6-й фестиваль Писанок, приурочений до Великодня. Увазі киян та гостей столиці представлять 374 величезні писанки та 40 тисяч маленьких писанок.

Святкові заходи проходитимуть на чотирьох локаціях і порадують усіх – від малюків до дорослих, від поціновувачів мистецтва до садівників та городників.

Про це "Українській правді. Київ" повідомив керівник проекту "Folk Ukraine", який займається організацією заходів, Ігор Добруцький.  

"До Великодня у столиці ми готуємо Фестиваль писанок. У нас буде дуже цікава і насичена програма. Усе відбуватиметься з 23 квітня по 9 травня на 4 локаціях. Загалом матимемо 5 заходів", - сказав він.

На гостей свята чекатимуть: перша всеукраїнська виставка-ярмарок живописних картин від художників України (у Володимирському парку), ярмарок посадкового матеріалу і садового інвентарю (поруч зі сквером біля Володимирського проїзду), зона дитячих розваг (на Михайлівській площі), великодній ярмарок (на Володимирському проїзді), виставка "Авторська писанка" і арт-перфоманс "374 художники" (на Софійській площі).

Фото pysanka.folkukraine.com

За словами Добруцького, коли вони оголосили про пошук художників для розпису великих писанок, то взяти участь зголосилися близько 2 тисяч митців з усієї України.

"Ми відібрали 374 з них, бо саме стільки "квадратів" є на Софійській площі і саме стільки писанок ми зможемо там розмістити. Але нам стало жаль, що так багато художників не можуть взяти участь, тому ми вирішили зробити вернісаж в окремій локації. Їм безкоштовно нададуть місце і стенди, і художники зможуть упродовж цього часу виставляти і продавати свої картини", - пояснив організатор.

Фото pysanka.folkukraine.com 

Він очікує, що свої твори у Володимирському парку представлять близько тисячі художників.

"У Володимирському проїзді коло скверу ми хочемо зробити ярмарку садоводів, бо це ж саме пік сезону, коли можна усе саджати і робити наше місто і країну загалом зеленішими і гарнішими. Ми їм теж надамо безкоштовно і обладнання, і територію. Тут же дизайнери і ландшафтні архітектори проводитимуть майстер-класи", - пояснив Добруцький.

"На Михайлівській площі буде центр дитячих розваг. Будуть спонсори, будуть дитячі майданчики, лабіринти з сіна, соломи і рослин. Дитячі майстер-класи", - додав він.

У Володимирському проїзді встановлять 20 будиночків, в яких будуть продавати "найкращі їства до Великодня – пасочки, крашанки, писанки, сувеніри та все необхідне до свята".

Фото  pysanka.folkukraine.com 

"На Софійській площі, на її 374 квадратах, будуть виставлені 374 авторські писанки (1,5 м у висоту разом з підставкою). Вони будуть ніби розсипані по всій площі – на кожну писанку ми даємо 5 метрів – і люди зможуть між ними ходити, як в писанковому раю. Там можна буде зробити селфі, поспілкуватися з художниками, знайти нових друзів. І там же біля муру будуть стояти 6 шатрів, у яких будуть представлені 40 тисяч найкращих маленьких традиційних писанок з усієї України. У кожному шатрі буде відображено 4 регіони", - сказав Добруцький.

У цих шатрах оберуть найкращі область, місто і найкращу індивідуальну роботу.

"Також будуть концерти і розваги. Буде сцена, з неї лунатимуть веснянки – їх співатимуть діти, буде екран невеликий, на якому розказуватимуть про крашанки і писанки і про всіх художників, які брали участь у фестивалі, майстер класи з віпакання паски, фарбування і розпису яєць тощо", - розповів організатор.

 Фото  pysanka.folkukraine.com 

Добруцький очікує, що святкові заходи відвідає півтора мільйони киян та гостей міста.

О 13:00 10 березня на Софійській площі відбудеться передача заготовок писанок і фарб художникам.

Заготовки. Фото Folk Ukraine з facebook

Передбачається, що митці з Києва і області приїдуть забрати "величезні яйця" самі, іншим відправлять поштою до кінця тижня.

 23 квітня ці "яйця" стануть писанками і стоятимуть на площі біля Софії. Фото Folk Ukraine з facebook

Ірина Балачук, Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ