На Хрещатику бородата бабуся і мавки створили кладовище підсніжників. ФОТО



У Києві представники Національного екологічного центру України, WWF в Україні, ДОП "Зелене майбутнє" та Екоцентру створили кладовище підсніжників, які були конфісковані в продавців.

Про це "Українській правді. Київ" повідомив представник НЕЦУ Олексій Василюк.

Акція пройшла 8 березня на вулиці Хрещатик.

За словами Василюка, у такий спосіб екологи хотіли привернути увагу українців до проблеми торгівлі первоцвітами, які занесені до Червоної книги та знаходяться під загрозою зникнення.

Фото Олексія Василюка з facebook

Зображуючи звичайних громадян, екологічну інспекцію та продавців, активісти нагадали, що продаж і купівля первоцвітів – це правопорушення, яке тягне за собою штраф.

Але бездіяльність контролюючих органів і людська байдужість призводить до щорічного зменшення природної популяції цих рослин.

Фото Олексія Василюка з facebook

За словами активіста НЕЦУ Олександра Соколенка, сьогодні, на жаль, не існує ефективної боротьби щодо захисту первоцвітів.

"Поліція складає протоколи на мізерні штрафи, які геть не лякають торговців. А екоінспекція займається профанацією роботи, складаючи протоколи, навіть не перевіривши паспортні дані особи. Такі протоколи не доходять до суду і правопорушники уникають будь-якого покарання", - пояснив він.

 Фото Олексія Василюка з facebook

Екологи закликали громадян не ставати співучасниками злочину і не купувати первоцвіти.

"Допоки існуватиме попит на первоцвіти, буде й пропозиція. І, якщо ваші діти через декілька років зможуть побачити підсніжник тільки у книзі, знайте, винні в цьому саме ви", - наголосив Соколенко.

Фото Екоцентру з facebook  

За даними екологів, щовесни українці знищують 20 мільйонів первоцвітів.

Найбільше страждають підсніжники, їх зривають на продаж понад 10 мільйонів.  

Первоцвіти – це зникаючі види. Більшість популяцій таких рослин щороку зменшується і головною причиною цього є людське втручання – зривання рослин на букети або знищення місць їх зростання.  

Фото Олексія Василюка з facebook

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ