На міст Патона повернуть трамвай?



Останній трамвай на мосту Патона пройшов у 2004 році. Фото з ВК

Столична влада розглядає можливість будівництва трамвайного кільця в місті, яке об'єднає обидва береги столиці, та повергнення трамваю на міст Патона.

Про це пише "Сегодня".

Міські чиновники пропонують прокласти трамвайну лінію по Подільсько-Воскресенському мосту, з'єднати її з трамваєм на Лівому березі та замкнути трамвайне кільце поверненням рейок на міст Патона.

За словами головного спеціаліста управління інженерно-транспортної інфраструктури Департаменту містобудування КМДА Віктора Петрука, кільце буде завдовжки 30 км. У нього будуть вливатися шість трамвайних ліній на Троєщині, Борщагівці та Куренівці.

"Але головне – потрібно розширювати міську електричку, і в парі з нею будувати трамвай на Троєщину по Подільському мосту", - сказав Петрук.

На реалізацію проекту потрібно трохи менше грошей, ніж на будівництво метро на Троєщину.

"На завершення будівництва мосту, з урахуванням прокладання ліній метрополітену, потрібно 4,6 мільярда гривень. Якщо пустити через міст трамвай замість метро, можна заощадити від 1,640 мільярда до 2,750 мільярда гривень", - кажуть розробники.

Але 1,9 мільярда, необхідні на будівництво, для міста – дуже велика сума. Тож наразі влада шукає інвесторів, готових вкладати кошти в будівництво переходу.

"Пустити трамвай замість метропоїздів цілком можливо – переробляти особливо нічого не потрібно. За моїми підрахунками, пропускна спроможність лінії складе близько 41 тисяч осіб/год, а це - 95% пропускної спроможності Святошинсько-Броварській лінії метро", - сказав Петрук.

Він запевнив, що відновити трамвай на мосту Патона теж не проблема.

"За попередніми підрахунками, купівля рухомого складу (30 трамваїв) обійдеться у 672 мільйони гривень, тягова підстанція – 150 мільйонів гривень", - сказав чиновник.

Однак експерти запевняють, що трамвайне кільце метро не замінить.

"Троєщина – великий масив, і метро там необхідне", - упевнений співголова асоціації Укртрансмоделювання Дмитро Беспалов.

"Якщо пустити по Подільському мосту трамвай, ми викреслимо можливість появи метро на Троєщині на десятиліття. Потрібно робити все паралельно – будувати підземку і розвивати трамвай на Лівому березі", - переконаний начальник "Інституту генплану Києва" Сергій Броневицький.

У мерії не проти створення трамвайного кільця, але чекають від розробників проекту конкретних техніко-економічних розрахунків.

За словами заступника голови КМДА Михайла Костюка, метро на Троєщині потрібне, але на реалізацію усього проекту – включаючи депо, рухомий склад та комунікації – потрібно 20 мільярдів гривень.

"Знайти такий обсяг ресурсів складно, тому фахівці пропонують прискорено вирішити проблему за рахунок будівництва трамваю. Такий проект має право на існування. Зараз ми опрацьовуємо декілька варіантів вирішення питання, в тому числі – трамвайне кільце і розширення міської електрички", - сказав Костюк.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ