Парк Перемоги заполонили цигани-біженці зі Сходу



Близько 55 біженців-циганів зі сходу України поселилися у парку Перемоги в Дніпровському районі.

Як пише газета "Сегодня", роми вирішили тікати від війни, бо через постійні перестрілки залишилися без даху над головою.

"Ми жили в Слов'янську, у нас там будинки були, але їх розбомбили. Куди нам було діватися?", - розповіли переселенці.

За словами біженки Марії, загалом у таборі 25 дорослих і 30 дітей.

"Мою дружину вбили в Слов'янську. Вона йшла в магазин, а її випадково застрелили. Я приїхав до Києва з разом дітьми. Їх у мене семеро", - розповів циган Ромен.

 

Табір влаштувався на околиці парку (перетині проспекту Алішера Навої та вул. Жмаченка). На березі невеликої водойми цигани поставили з десяток літніх наметів, між ними розтягнули мотузки для білизни. Тепер люди змушені жити у наметах і кип’ятити воду на вогнищі.

"У Слов'янську ми в будинках жили, а не на вулиці. Добре – зараз літо, можна перебитися. У нас дітей он скільки, їх комарі мучать", - поскаржилася молода циганка Мадонна з однорічною дівчинкою на руках.

За словами біженців, пожити в парку їм дозволила місцева міліція.

 

"Ми їм показали наші паспорти, сказали, що ми біженці зі Слов'янська, і вони дозволили нам пожити тут до понеділка. А вчора до нас з місцева влада приходила, обіцяла надати тимчасове житло", - додав Ромен.

За словами біженців, залишатися в парку вони мають намір до тих пір, поки їм не знайдуть житло або поки не прожене міліція.

Однак, правоохоронці запевняють, що проганяти з парку біженців вони не збираються, але стежити за переселенцями все ж таки будуть.

 У циган багато дітей. Через війну зручні будинки вони змушені проміняти на ліс 

Новим сусідам раді не всі кияни.

"Ну все! Пропав парк! Мало нам тут бездомних, так тепер і роми з'явилися. Тепер по під'їздах лазити почнуть", - заявила киянка Тамара Карнаух.

"Бідні, вони ж житло втратили, куди їм діватися?" - поспівчувала Олена Гопча, яка живе неподалік.

Тим часом у Департаменті соціальної політики КМДА запевнили, що житло циганам нададуть, але не в Києві.

Дітей вимушене переселення не засмучує. Для них втеча від куль - просто чергова пригода  

"Щоб отримати тимчасове житло, біженцям потрібно звернутися в Координаційний центр допомоги вимушеним переселенцям (просп. Комарова, 7). За законом про вимушених переселенців зі Сходу, Кабмін повинен затвердити конкретний перелік місць, куди біженці зможуть переїхати у разі потреби. Їм можуть запропонувати житло, наприклад, в Житомирі або в Черкасах", - заявив Департаменту соцполітики КМДА Сергій Бичков.

Водночас він додав, що якщо біженці відмовляться від запропонованих варіантів, то буде вважатися, що вони не потребують житла.  

Фото "Сегодня"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ