Незаконні будинки Войцеховського можуть залишити без світла цілий мікрорайон, – нардеп



Вид на мікрорайон з даху будинку Войцеховського "Мега сіті”. Фото zametkiev.livejournal.com

Підключення незаконних будинків Войцеховсього в районі Дарницької площі та Інституту хімії до мережі електропостачання може призвести до відключення світла у цілому мікрорайоні.

Про це "Українській правді. Київ" повідомив нардеп, радник мера Києва з питань благоустрою Дмитро Білоцерковець.

"Ці 7 будинків збудовані незаконно на самозахопленій землі. В експлуатацію вони не здані, але жителі вирішили заселитися у нездані будинки. Частину з цих висоток навіть у теорії не можна ввести експлуатацію, бо вони стоять на колекторах, червоних лініях тощо", - сказав він.

Білоцерковець додав, що є ще глобальніша проблема – через підключення цих будинків до електропостачання можуть постраждати жителі всього мікрорайону.

"Коли забудовник зводить будинок, то він спершу збільшує потужність електромереж, а потім  підводить ці мережі до будинків. Ці ж будинки Войцеховського підключені "кустарним способом" – до старих мереж, без збільшення потужності. І коли прийде осінь, і люди почнуть використовувати світло для обігріву – мережі не витримають і можуть згоріти. Тоді весь мікрорайон може залишитися без світла", - сказав нардеп.

Він додав, що нині мешканці повинні самоорганізуватися і знайти кошти хоча б на збільшення потужності мереж.

"Інших варіантів, крім самоорганізації мешканців для вирішення цих проблем, немає. Так зробили жителі будинків по вулицях Олевській, Булгакова та інших", - сказав Білоцервковець.

Він додав, що київська влада буде усіляко сприяти мешканцям, але за законом не має права збудувати мережу за заплатити за підключення будинків, які не перебувають на балансі міста.

Як відомо, мешканці будинків Войцеховського перекрили рух на Харківському шосе увечері 2 серпня.

Дорога заблокована від Дарницької площі до Інституту хімії. Пропускають лише "швидкі" та пожежні машини.

Київська адміністрація знає про відключення електро- і водопостачання у будинках Войцеховського, але заявляє, що відновлення послуг може бути небезпечне для самих мешканців.

Роботу трамваїв маршрутів № 8, 22, 29, автобусів №42, 45, 51, 3, 115 та низки маршрутних таксі заблоковано. "Київпастарнс" організував роботу трамваїв на ділянках від бульвару Перова, а автобусів – в обхід заблокованої ділянки Харківського шосе. 

Станом на 11:30 рух все ще закритий.  

Ірина Балачук, "Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ