Вміст ртуті у повітрі над "Радикалом" перевищує норму в 30 разів, – Держпродспоживслужба



Концентрація ртуті в повітрі у деяких точках на території колишнього заводу "Радикал" перевищує гранично допустиму норму у 30 разів.

Про це на брифінгу 6 липня заявив представник Держпродспоживслужби Дмитро Байраченко, повідомляє прес-служба фракції "Об’єднання "Самопоміч" у Київраді.

Концентрація отруйної речовини у ґрунті, за його словами, в деяких місцях перевищує допустиму норму у 14,5 разів.

Лабораторні дослідження на території "Радикалу" проходили 23 і 29 червня.

За словами депутат Ганни Сандалової, після зупинки виробництва на заводі у 1996 році на його території було 134,6 тонни ртуті, 109 тонн сірчаної кислоти, 44 тонни ртутних шламів, 62 тонни соляної кислоти, 12,5 тонни аміаку, 486 тонни – шламів солерозчинення та близько 2500 тонн інших відходів.

"У 2006 з цієї території вдалося вивезти 127 тисяч кг ртуті та 96 тонн забрудненого ртуттю обладнання. Та все ж, приблизно 6-7 тонн ртуті нікуди не ділося. Якщо порахувати це звичайними термометрами, то з цієї кількості ртуті можна зробити їх для усіх жителів планети", - сказала Сандалова.

Вона додала, що  останні заходи щодо очищення території "Радикалу" в Києві відбувалися в 2012 році.  

Депутати вимагають негайно очистити територію "Радикалу" від ртуті.

Як відомо, Київська адміністрація має намір виділити 4,5 мільйона гривень на вивезення частини небезпечних відходів із території заводу "Радикал".

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ