У гастрономі на Хрещатику існує загроза обвалу – ДСНС. Відео



Скриншот з відео 112 Україна

У будівлі центрального гастроному на вулиці Хрещатик, де сталася пожежа, існує загроза обвалу внутрішніх дерев’яних конструкцій.

Про це "Українській правді. Київ" повідомила речник Держслужби з надзвичайних ситуацій Києва Світлана Водолага.

"Існує загроза обвалу конструкцій усередині будівлі, тому досі наші рятувальники там працюють. Розбирають і проливають конструкції. Там же все дерев’яне, якщо його не розібрати, не пролити, то воно може тліти і повторно загорітись, чи упасти", - сказала вона.

Водолага відзначила, що наразі у будівлі працює близько 30 рятувальників ДСНС.

"Загроза досі є. У кількох магазинах на першому поверсі обвалилась стеля, вона водою набралася і впала. Постраждали усі магазини, але не всі обвалились. Хтось від води постраждав, хтось від диму. Збиток потім встановлять у кожному конкретному випадку", - сказала Водолага.

Вона відзначила, що рятувальники працюватимуть щонайменше до обіду, а може, і до вечора 21 червня.

"Їм треба прибрати усе, що небезпечне, усе що хитко висить, щоб воно не впало на людей – на поліцію, слідчих, які туди зайдуть, на страхову, на працівників магазинів, які забиратимуть речі", - підсумувала Водолага.   

Скриншот з відео 112 Україна

На тому, що перебувати у будівлі і поблизу неї не зовсім безпечно наголосив і начальник Управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА Роман Ткачук.

"Дерев’яні дах і перекриття згоріли і впали на другий поверх, але несучі стіни у кращому стані. Їх ще буде досліджувати лабораторія. Людей туди не пускатимуть, будівля буде обгороджена", - сказав він.

Ткачук додав, що столичні рятувальники розвісили оголошення на всіх магазинах на першому поверсі, щоб усі охочі забрати своє майно, викликали рятувальників і робили це лише за їх присутності.

"Наші рятувальники уже виїхали і вже контролюють, щоб майно з магазинів забирали безпечно", - відзначив Ткачук.

 Наслідки пожежі. Скриншот з відео 112 Україна 

Він додав, що 21 червня у будівлі колишнього центрального гастроному відбудеться засідання районної комісії ДСНС.

"З КП "Київжитлоспецексплуатація" сьогодні буде залучена будівельна лабораторія, яка проведе обстеження будівлі. Лабораторії на висновок треба доба-дві", - сказав Ткачук.

Ні у ДСНС, ні у КМДА повідомити попередню причину займання наразі не можуть.

"Цим займається поліція", - сказала Водолага. 

Наслідки пожежі. Скриншот з відео 112 Україна 

Речник поліції Києва Оксана Блищик відзначила, що правоохоронці чекають попередніх висновків рятувальників по причині і визначаються з правовою кваліфікацією.

"Дайте ще кілька хвилин, і ми будемо все розуміти", - сказала Блищик.

Як відомо, пожежа у будівлі колишнього гастроному на вулиці Хрещатик, 40/1 виникла о 16:55 20 червня.

На момент прибуття перших пожежно-рятувальних підрозділів горів дах на площі 360 кв. м.

Під час подальшої розвідки з’ясувалося, що вогонь по дерев’яних перегородках та перекриттях розповсюдився з 2 поверху на 3 поверх та на горище загальною площею 1000 кв. м.

Пожежу локалізували о 19:11 на загальній площі 1000 кв. м, о 21:04 – ліквідували.

Екс-депутат Київради, активіст Олена Терещенко-Єскіна переконана, що причиною пожежі у будівлі колишнього центрального гастроному на Хрещатику, є підпал з метою забудови ділянки під гастрономом.

Ірина Балачук, "Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ