У Києві лишилось 10 недекомунізованих пам’ятників



Скульптурна композиція екіпажу бронепоїзда "Таращанець", встановлена у сквері на вулиці Ялтинській у 1974 році. Пам'ятник являє собою 7 бронзових фігур. Висота – 3,7 м. Автори — скульптор В. І. Зноба, архітектори Є.Пильник

У Києві залишається 10 пам’ятників і 18 пам’ятних знаків, які підлягають демонтажу згідно із законом про декомунізацію.

Про це заявив директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, повідомляє 44.ua.

Серед монументів, які треба декомунізувати, –  скульптура автору роману "Як гартувалася сталь" Миколі Островському, радянському військовому діячеві Михайлу Кирпоносу, кінна статуя Щорсу і скульптурна композиція екіпажу бронепоїзда "Таращанець".

Серед пам’ятних знаків – барельєф "Більшовикам 1918" на заводі "Арсенал", барельєф Леніну на метро "Театральна" тощо.  

 

Як відомо, у вересні 2015 року Український інститут національної пам'яті склав перелік пам’ятників і пам’ятних знаків Києва, що підлягають демонтажу відповідно до закону про декомунізацію. У списку було більше 100 об'єктів. 

За даними КМДА, у столиці мали намір демонтувати майже 80 меморіальних дощок у рамках декомунізації, і частину з них – відправити в музей.

Водночас, за словами голови Інституту національної пам'яті Володимира В’ятровича, Київ зайняв останнє місце серед українських міст за результативністю виконання закону про декомунізацію. Зокрема в частині, що стосується демонтажу пам'ятників та пам'ятних знаків.

В’ятрович пообіцяв, що після 21 травня 2016 року його Інститут буде готувати судові позови проти КДМА за саботаж закону про декомунізацію.

21 травня 2016 року, в останній день виконання закону, який забороняє пропаганду символіки тоталітарного режиму, мер Києва Віталій Кличко заявив, що до 23 травня 2016 року демонтує усі пам'ятники.

КМДА має намір відкрити першу чергу Музею монументальної пропаганди на території національного комплексу "Експоцентр України"  восени 2017 року.  Сюди звезуть демонтовані пам’ятники.  

ЧИТАЙ ТАКОЖ
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ