Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/5943ce1327c68/
Українська правда
Київ

У Лаврі знищують пам’ятки архітектури. Відео

16.06.2017  15:24


У Києво-Печерській лаврі, яка є об’єктом світової спадщини ЮНЕСКО, постійно зводять нові будівлі і знищують пам’ятки архітектури.

Про це йдеться у розслідуванні програми "Схеми", спільного проекту Радіо Свобода та телеканалу "UA:Перший".

Відзначається, що за останні роки пам’ятка змінилася до непізнаваності, попри заборону Київради, яка діє з 2015 року.

Усе вказує на те, що роблять це самі представники лаврського монастиря, які віддавна користуються частиною історичного комплексу. 

 Брама на територію Ближніх печер

А керівництво заповідника звільняє людей, які фіксують зміни архітектури на території Лаври.

За останні 6 років на території заповідника лаври перебудували чи звели 16 об’єктів. 

Лікарня з церквою 

Звільнені працівники кажуть, що наразі знищили пам’ятки архітектури місцевого значення – 57-й корпус, Північну браму, Дім гостиний та контору, огорожу монастирського саду, браму на територію Ближніх печер, пам’ятку архітектури національного значення – Монастирські мури, Браму біля 54-го корпусу, вхід до Галереї від Ближніх до Дальніх печер, лікарню з церквою.

Крім того, на території заповідника виросло кілька новобудов. 

Прибудова вздовж Монастирських мурів на території Києво-Печерської лаври 
 Двоповерхова новобудова 2013 року праворуч від Північної брами Києво-Печерської лаври

Українське  товариство охорони пам’яток історії та культури (УТОПІК) переконане, такі перебудови пам’яток архітектури можуть призвести до їхньої втрати.

Директор Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Любомир Михайлина порадив журналістам про перебудови і добудови спілкуватися із головним архітектором заповідника Яковом Діхтярем.

Він визнав, що на території заповідника є порушення під час будівництва, але кожному випадку знаходить пояснення. Наприклад, баню на корпусі лікарні не догледіли, бо добудовували її в неробочі дні.

"Чому ви так говорите, що не я нічого помічав? Ми писали і пишемо. В тому числі в ЮНЕСКО. Про плани будівництва. А те, що воно вже відбувається, – то вже порушення. Трапилось як трапилось: як тільки вихідні дні – вони швиденько там щось роблять, і поступово вийшло те, що вийшло", – сказав Михайлина.

Водночас Діхтяр переконує, що дирекція діє чітко і відповідно до закону "Про охорону культурної спадщини". Мовляв, доцільність нового будівництва обумовлена планом організації території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, затвердженого 5 років тому.

9-й розділ цього документа передбачає можливе відтворення втраченої забудови – фактично нову забудову на території заповідника.

Відзначається, що документ затвердили у Мінкультури і 5 років приховували від ЮНЕСКО.

Тепер його легітимність ставить під сумнів саме керівництво заповідника.

Журналісти пробували отримати коментарі від міністра культури Євгена Нищука або його колег та від намісника монастиря владики Павла, однак їм це не вдалося – на звернення ні Мінкульт, ні церква не відповіли.

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.