У Києві націоналісти погрожували розгромити ліванський ресторан на Бессарабці. Відео



Близько 50 активістів прийшли до ресторану ліванської та східної кухні "Linas Сafe" на Бессарабській площі і вимагали закрити заклад, зокрема, через невикористання персоналом української мови під час обслуговування.

Про це повідомляє Центр інформації про права людини.

Відзначається, що акція відбулася 21 травня за ініціативи одного з керівників громадської організації "Націонал-патріотичний рух України" Михайла Ковальчука.  

Як випливає з відео, наприкінці минулого тижня Михайло Ковальчук зі знайомим відвідали "Linas Сafe". Вони замовили каву на винос, ціна якої менша, ніж кави за столиком всередині ресторану.

За словами Ковальчука, про різницю у ціні кави вони не знали, а дівчина за стійкою дозволила їм сісти за стіл.

"Я в дівчини запитав, чи я можу присісти дівчина сказала "сідайте". Через хвилину прийшов хлопчина і сказав "або доплатіть, або забирайте речі і йдіть геть". Це що за відношення? Я попросив їх говорити зі мною державною мовою, вони продовжували іноземною", - сказав Ковальчук.

Він додав, що вони попросили книгу скарг, а потім пішли.

За словами Ковальчука, біля "Арени центр" їх наздогнали декілька іноземців, які мали стосунок до ресторану, і між ними почалася бійка.

Націоналісти стверджують, що іноземці, серед яких був власник ресторану, кидалися на них з ножами.

Після цього інциденту Ковальчук на своїй сторінці закликав всіх "свідомих українців" зібратися на 14:00 у парку Шевченка, а потім піти і змусити власників закрити свій заклад.

На заклик відгукнулось досить багато бажаючих і, скандуючи "Україна понад усе!" та "Смерть ворогам!", вони прийшли до "Лінасу", заповнивши собою весь простір ресторану.

Як свідчить відео, в ресторані націоналісти тиснули на хлопця за стійкою, вимагаючи говорити українською, а також вимагали надати договір оренди, книгу скарг та інші документи.

Учасники акції називали працівників кафе "чурбанами" і вимагали, щоб до них вийшли саме ті офіціанти, які обслуговували Ковальчука.

До них вийшла дівчина-адміністратор, яка намагалась пояснити, що кава за столиком дійсно коштує більше, що книгу скарг вони самі ж і забрали і що не весь персонал може говорити українською, оскільки заклад арабський.

"Ми пришли з мирною акцією, ми хочемо поспілкуватися саме з тими чурбанами, які тикали ножі. Ми цивілізовано хочемо поспілкуватися. Але ви зараз своїми діями провокуєте нас на те, щоб ми тут влаштували погром", - сказали учасники акції.

Ковальчук наголосив, що якщо "конфлікт не буде врегульовано сьогодні", то через тиждень цього ресторану вже не буде.

Пізніше він оголосив у facebook, що "силами свідомих громадян" ресторан закрито.

Але 22 травня ресторан продовжував свою роботу. Адміністрація відмовлялась давати будь-які коментарі з приводу недільного інциденту.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ