Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/59142a09edc5a/
Українська правда
Київ

Забудовника у Чабанах звинувачують у знищенні двох джерел та озерця. ФОТО

11.05.2017  12:08


Столичні екологи звинувачують компанію "Покровський Двір", яка планує зводити дві багатоповерхівки у смт. Чабани на Київщині, у знищенні двох джерел та озерця.

Про це повідомляє Міжнародна благодійна організація "Екологія-Право-Людина".

"Компанія "Покровський Двір" отримала дозвіл на початок будівництва і прикривається ним, всупереч вимогам законодавства щодо охорони земель водного фонду, якими є і прибережні захисні смуги і заплави малих річок", - йдеться в повідомленні.

Команда екологів "ЕПЛ" з’ясувала, що висотки планують зводити на місці двох джерел, які впадають у Дніприк – притоку ріки Сіверка, яка впадає в Дніпро.

Нині забудовник зруйнував природний вигляд заплави та водойми, прорив в заплаві систему дренажних каналів з метою знищення джерел. 

 Джерела. Фото зроблене 24 квтіня 

"Земельна ділянка, яка забудовується, належить забудовнику на праві приватної власності. Водночас забудовник здійснює діяльність і на суміжній ділянці, яка є державною власністю, по будівництву дренажних каналів, попри відсутність будь-яких дозволів, у тому числі проекту гідротехнічної споруди", - наголошують в "ЕПЛ".

За словами екологів, у березні мешканці прилеглих до джерел будинків викликали поліцію і таким чином зупинили незаконні роботи.

Екологи кажуть, забудовник засипав два джерела  

За фактом цієї події 19 березня Києво-Святошинським відділом поліції відкрито кримінальне провадження №12017110200001555 за статтею ККУ 197-1, ч 1 (самовільне зайняття земельної ділянки).

"Незважаючи на це, 30 березня "Покровський Двір" намагались продовжити незаконне вкладання труб. Місцеві мешканці знову втрутились і знову за допомогою поліції зупинили роботи.

Але 21 квітня забудовник пригнав техніку і за допомогою тітушок, котрі не дозволили мешканцям заблокувати роботу техніки, вклали таки труби безпосередньо в русло струмка. Кілька днів тому будівельна техніка повністю зарила залишки джерел та озерце", - повідомили екологи.

Активісти наголосили, що згідно з Водним та Земельним кодексами, ділянку з водоймами мали передавати у власність громадян, оскільки є землями водного фонду України, тим більше для здійснення будівництва.

"Відтак вищеописані дії по забудові прибережної захисної смуги є незаконними та підлягають припиненню", - кажуть екологи.

Нині "ЕПЛ" звернулась до Генпрокуратури з вимогою подати позов до суду в інтересах держави щодо захисту прибережної захисної смуги річки Дніприк.

Окрім того, "ЕПЛ" звернулась із заявою про злочин, передбаченого ч.1 ст.242 КК України "Порушення правил охорони вод", до Святошинського управління поліції. 

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.