Забудовника у Чабанах звинувачують у знищенні двох джерел та озерця. ФОТО



Столичні екологи звинувачують компанію "Покровський Двір", яка планує зводити дві багатоповерхівки у смт. Чабани на Київщині, у знищенні двох джерел та озерця.

Про це повідомляє Міжнародна благодійна організація "Екологія-Право-Людина".

"Компанія "Покровський Двір" отримала дозвіл на початок будівництва і прикривається ним, всупереч вимогам законодавства щодо охорони земель водного фонду, якими є і прибережні захисні смуги і заплави малих річок", - йдеться в повідомленні.

Команда екологів "ЕПЛ" з’ясувала, що висотки планують зводити на місці двох джерел, які впадають у Дніприк – притоку ріки Сіверка, яка впадає в Дніпро.

Нині забудовник зруйнував природний вигляд заплави та водойми, прорив в заплаві систему дренажних каналів з метою знищення джерел. 

 Джерела. Фото зроблене 24 квтіня 

"Земельна ділянка, яка забудовується, належить забудовнику на праві приватної власності. Водночас забудовник здійснює діяльність і на суміжній ділянці, яка є державною власністю, по будівництву дренажних каналів, попри відсутність будь-яких дозволів, у тому числі проекту гідротехнічної споруди", - наголошують в "ЕПЛ".

За словами екологів, у березні мешканці прилеглих до джерел будинків викликали поліцію і таким чином зупинили незаконні роботи.

Екологи кажуть, забудовник засипав два джерела  

За фактом цієї події 19 березня Києво-Святошинським відділом поліції відкрито кримінальне провадження №12017110200001555 за статтею ККУ 197-1, ч 1 (самовільне зайняття земельної ділянки).

"Незважаючи на це, 30 березня "Покровський Двір" намагались продовжити незаконне вкладання труб. Місцеві мешканці знову втрутились і знову за допомогою поліції зупинили роботи.

Але 21 квітня забудовник пригнав техніку і за допомогою тітушок, котрі не дозволили мешканцям заблокувати роботу техніки, вклали таки труби безпосередньо в русло струмка. Кілька днів тому будівельна техніка повністю зарила залишки джерел та озерце", - повідомили екологи.

Активісти наголосили, що згідно з Водним та Земельним кодексами, ділянку з водоймами мали передавати у власність громадян, оскільки є землями водного фонду України, тим більше для здійснення будівництва.

"Відтак вищеописані дії по забудові прибережної захисної смуги є незаконними та підлягають припиненню", - кажуть екологи.

Нині "ЕПЛ" звернулась до Генпрокуратури з вимогою подати позов до суду в інтересах держави щодо захисту прибережної захисної смуги річки Дніприк.

Окрім того, "ЕПЛ" звернулась із заявою про злочин, передбаченого ч.1 ст.242 КК України "Порушення правил охорони вод", до Святошинського управління поліції. 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ