КМДА хоче накупити ліків для онкохворих на 3 мільйони в обхід Прозорро



Фото medikforum.ru

Департамент охорони здоров'я КМДА збирається купити ліки для онкохворих більш, ніж на 3 мільйони гривень в обхід системи Прозорро.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Відзначається, що нову систему обходять шляхом продовження укладених минулого року договорів з колишніми постачальниками, які за двома препаратами обрані ще за паперовими тендерами.

Всього буде дозакуплено 4 препарати: Доцетаксел 140 мг, Гемцитабін 2000 мг, Іринотекан 300 мг, Оксиліплатин 100 мг".

"Цікаво, що контракти будуть продовжені лише з 2 постачальниками – компанією "Укроптпостач", що належить до орбіти Петра Багрія, та ТОВ "Мед-Трейд", бенефеціаром якої є особа, на яку зареєстровано ще пару сотень компаній", - йдеться в повідомленні.

За словами юриста "Центру протидії корупції" Олени Щербан, це є грубим порушенням тендерного законодавства, оскільки продовження попереднього контракту на поставку ліків можливе лише на початку року, коли товар потрібен терміново і не вистачає часу, щоб  провести тендер.

"Натомість, департамент КМДА дочекався аж до березня місяця, щоб продовжити старі контракти за паперовими процедурами, які вже давно виконані. Я, як член робочої групи, виступила категорично проти такого способу проведення закупівлі, але на жаль більшість чиновників та головний онколог Києва на ньому наполягали", - наголосила Щербан.

У "Центрі протидії корупції" додали, що препарати, які збираються дозакупити чиновники, на початку року ще були в наявності на складах Київського онкодиспансеру.

На середину січня на складі онкоцентру в залишках було всього 324 флакони (з них 250 – закупівля 2016 року та 74 – залишки з закупівлі 2015 року), що у 1,5 рази більше препарату, ніж було закуплено минулого року.

"На нашу думку, може свідчити не про необхідність забезпечення пацієнтів ліками, а про розпродаж залишків запасів дистриб’юторами по домовленості з чиновниками", - сказала член правління "Центру протидії корупції" Олександра Устінова.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ