З речами на вихід: Із пансіонату "Джерело" знову погрожують виселити 160 переселенців



Фото kievvlast.com.ua

Приватний власник пансіонату "Джерело", що в Пуща-Водиці намагається виселити близько 160 переселенців з Луганської та Донецької областей, що мешкають у пансіонаті з 2014 року.

Про це заявив представник переселенців Владислав Хмеловський на брифінгу 7 лютого, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Він розповів, що переселенців в пансіонаті розмістили волонтери, які заявили, що це приміщення – це майно "клану Януковича (екс-президента Віктора Януковича)".

"Влада не справлялась з потоком переселенців, підключились волонтери. Інформація про приватизацію цього пансіонату залишалась під питанням, тому його і обрали для розселення людей. Нещодавно власник відключив газ і світло. І повідомив, що 1 березня він починає ремонт, і нам потрібно з'їхати", - розповів Хмеловський.

Він додав, що столична влада не надає переселенцям інше житло. 

"Поки влада нам не дасть альтернативне житло, ми пансіонат "Джерело" не покинемо", - наголосив Хмеловський.

Він відзначив, що переселенці звернулись по допомогу до президента Петра Порошенка, прем’єра Володимира Гройсмана та мера Києва Віталію Кличка.

"Без надання житла ми не з'їдемо, а відключення тепла і світла на нас не подіє", - підсумував Хмеловський.  

Водночас представники столичної влади у коментарі "Українській правді. Київ" заявили, що інформація про те, що переселенцям не надають інше житло, неправда.

"Історія з пансіонатом "Джерело" дуже давня. Влада багато разів пропонувала допомогу у вирішенні цього конфлікту. Цим переселенцям пропонували не менше 40 варіантів житла у різних регіонах України. Але інших регіонів вони не хочуть. А за моєю попередньою інформацією, вони хочуть жити виключно в Києві. На жаль, у Києві житла немає, але ми готові до переговорів та всілякого сприяння в розміщенні людей, оскільки умови в "Джерелі" складні й перебувати там небезпечно", - сказала прес-секретар заступника голови КМДА Петра Пантелеєва Юлія Грамотна.

На цьому ж наголосив і керівник Департаменту соцполітики Юрій Крикунов.

"Житла у Києві немає. Їм пропонували низку варіантів. Але не в Києві. А в різних регіонах України. Вони не приймають жоден варіант", - сказав Крикунов.

"Ситуація з джерелом складна – там фактично відбулося самозахоплення озброєними людьми приватної власності свого часу. Київська влада тут дуже довго, як могла, намагалася сприяти у вирішенні конфлікту, ми навіть пропонували погасити частину їх боргу за компослуги, але щоб далі вони платили самі, але вони все одно не платять", - сказав Крикунов.

Він додав, що "з точки зору права, рішення приватного власника виселити цих людей – правове", але визнав, що шляхів вирішення цього конфлікту не знає.

"Як вирішити цей конфлікт, як мені не прикро, не знаю, бо всі ті кроки, які столична влада намагалася робити – вони всі ігнорувалися. Якщо так станеться, що їх силою власник виселить, то це буде непроста ситуація, бо в нас нема ні якогось маневрового фонду житла, ні взагалі якоїсь бази вільного житла. Мені би хотілося вірити, що у морози такого не станеться", - сказав Крикунов.

При цьому він додав, що на допомогу влади можуть розраховувати соціальнонезахищені переселенці – такі як інваліди, лежачі люди, за якими нема кому доглядати тощо.

"Будь-яка соціальна категорія, яка серед киян отримує допомогу від Департаменту соцполітики, таку ж допомогу і навіть трохи більше отримають ці люди (соціально незахищені переселенці – ред.), якщо вони залишаться у складних життєвих обставинах. За всіх інших, ми не відповідаємо", - сказав Крикунов.

За його словами, у Києві зареєстровано 159 тисяч 291 внутрішньопереміщена особа, однак, скільки з них мешкає у саме у столиці, невідомо.

Ірина Балачук, Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ