Будівництво на Круглоуніверситетській законне – представник забудовника



ТОВ "БЦ "Діамант Хол" заявляє, що має усі необхідні документи на будівництво по вулиці Круглоуніверситетській, тож зведення 6-поверхового торгівельно-виставкового залу відбувається аконно.

Про це "Українській правді. Київ" повідомив представник забудовника, адвокат Василь Бугайчук, який зв’язався з редакцією після публікації новини про незаконність будівництва і попросив надати йому право на відповідь. 

"У нас уже створився такий стереотип, що в Києві не існує законослухняних забудовників. Але будівництво на Круглоуніверситетській, 2/1 має всі необхідні дозволи, і ведеться законно", - сказав Бугайчук.

Він додав, що ще з моменту початку будівництва забудовник створив сайт, на якому були викладені усі дозвільні документи на будівництво.  

"Із моменту, коли ставили паркан, над парканом висів банер, де було посилання на цей сайт, щоб усі охочі могли ознайомитися", - сказав Бугайчук.

 

При цьому він визнав, що громадських слухань перед будівництвом не було.

"Протоколу громадських слухань нема, бо тоді це не було передбачено законом.  Отримання усіх документів тривало 13 років. У 2009 році провели опитування, і є лист з підписами мешканців, які тоді не заперечували проти будівництва", - сказав адвокат.

На запитання про те, чому відбуваються роботи попри анулювавання дозволу на їх виконання Департаментом з питань держархбудконтролю, Бугайчук відповів:

"Зазначений наказ було винесено неправомірно, з численними порушеннями чинного законодавства у сфері містобудівної діяльності, ТОВ "БЦ "Діамант Хол" його оскаржив у суді. 2 грудня 2016 року Окружний адмінсуд Києва зупинив дію цього наказу".   

 

Забудовнику також закидають, що він не має продовження дії дозволу на проведення земельних робіт Міністерства культури.

"16 грудня 2016 року ТОВ "БЦ "Діамант Хол"  звернулося до Мінкультури з офіційним листом з проханням продовжити термін дії дозволу на виконання земельних робіт на об’єкті. А в січні 2017 року отримало відповідь, що у зв’язку з занепокоєнням громадськості щодо можливого негативного впливу будівництва на будинок за адресою: "м. Київ, Круглоуніверситетська, 2/1" Міністерство повернеться до розгляду питання продовження зазначеного дозволу після отримання висновку Управління охорони культурної спадщини КМДА", - розповів Бугайчук.

Він відзначив, що законом у галузі охорони культурної спадщини не передбачено, ні необхідності отримання зазначеного у листі висновку, ні можливості відмови Мінкультом у продовженні терміну дії дозволу на проведення земельних робіт через його відсутність.

"Окрім того, ТОВ "БЦ "Діамант Хол" вже надавався зазначений дозвіл від 31 травня 2016 року. І з моменту отримання зазначеного вище дозволу не виникло жодної нової обставини, яка б тягнула за собою скасування дозволу або могла би бути підставою для відмови у його продовженні", - наголосив Бугайчук.

Щодо відсутності продовженої картки на порушення благоустрою то, за словами адвоката, така карта була видана строком до 31 грудня 2016 року, а 7 грудня забудовник подав до Департаменту благоустрою документи для її продовження.

"Станом на сьогодні Департаментом благоустрою не було прийнято рішення щодо продовження дії картки на тимчасове порушення благоустрою або рішення щодо відмови у її продовженні", - пояснив він.

Теж саме, за словами адвоката стосується і акту-заборони від "Київенерго". 

"Будівельні роботи проводяться у відповідності до отриманих технічних умов, виданих Київенерго, Київводоканалом. Заборонити щось можна лише на основі рішення суду. Але жодних подібних звернень від "Київенерго" до суду не було", - наголосив Бугайчук.

Щодо тріщин на сусідньому будинку, то, за словами адвоката, за ними наглядає спеціальна організація  НДІ "Проектреконструкція", яка встановила на будинок необхідні для контролю "маяки" та веде журнал спостереження.

"На даний момент з будинком не відбулося жодних змін. Тріщини, на які звертають увагу "активісти" знаходяться у одній квартирі, до якої не було допущено жодного представника: ані НДі, ані забудовника. Хоч ще до початку будробіт усім мешканцям розіслали листи з проханням надання допуску до квартир з метою фіксації стану будівлі та контролю за ним", - сказав Бугайчук.

 Фото Владимир Хенгистов з facebook

На запитання, як сталося так, що у сутичці постраждала літня жінка, адвокат відзначив, що і сутички як такої не було.

"Весь інцидент було зафіксовано на відео. Там видно, що невідома особа намагалася перешкодити заїзду будівельної техніки на майданчик. Внаслідок таких дій та штовханини, зазначена невідома особа втратила рівновагу та налетіла на співробітника забудовника та бабцю, що стояла осторонь. Жодного цілеспрямованого умислу у заподіянні тілесних ушкоджень бабусі у всіх сторін конфлікту не було. А бригада швидкої, що прибула на місце конфлікту, після огляду бабусі, повідомила про те, що рука не зламана, а має місце незначне забиття через падіння", - наголосив Бугайчук.

Він додав, що головними активістами по боротьбі з будівництвом на Круглоуніверсттетській є одна родина – родина Володимира Хенгістова, і припустив, що вони, "мабуть хочуть грошей, за своє не перешкоджання будівництву".

"Ще до початку будівельних робіт мешканцям у якості компенсації за незручності пропонували провести реконструкцію будинку, збудувати дитячий майданчик. Або звести підземний паркінг для всіх, хто має авто. Але вони від цього відмовляються. Ми від своїх пропозицій не відмовляємося. Ми хочемо, щоб нам дали змогу проводити свою законну діяльність на своїй землі", - сказав Бугайчук.

Він наголосив, що ніякі протести забудовника не зупинять – він однаково має намір закінчити будівництво.

Ірина Балачук, Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ