Київводоканал: уряд може залишити киян без питної води



Фото m.gorod.cn.ua

Столичні жителі та мешканці низки інших міст можуть залишитися без належного водопостачання у випадку введення нового механізму розрахунків водоканалів за електроенергію.

Про це на прес-конференції 15 грудня заявив гендиректор ПАТ "АК "Київводоканал" Дмитро Новицький.

Він нагадав, що 30 листопада на засіданні уряду схвалили проект закону "Про внесення змін до Закону України "Про питну воду та питне водопостачання".

За цим документом кошти від споживачів у першу чергу йтимуть на оплату електроенергії, а їх залишок – на усі інші виробничі потреби: підготовку води, відведення і очищення стоків, зарплату працівників.

За словами Новицького, таке рішення поставить підприємства галузі на межу банкрутства, а громадянам загрожуватиме аварійними відключеннями води.

У водоканалі наголосили, що лише за останні 2 роки тарифи на світло зростали кілька разів. При цьому електро-, теплоенергія і газ становлять близько 30% собівартості послуги постачання води.

"Виробництво щоденно потрібно забезпечувати хімічними реагентами у належній кількості для очистки води та стоків. Відстрочити закупівлю через відсутність коштів – означає зірвати технологічний процес водопідготовки та водовідведення", - сказав Новицький.

Він наголосив, що водозабори, хлорне господарство, очисні споруди належать до об’єктів підвищеної небезпеки.

"Якщо через нестачу коштів зупиниться фінансування на їх утримання, можуть виникнути аварійні ситуації з катастрофічними наслідками загальнодержавного масштабу", - наголосив Новицький.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ