Підлеглий Кличка вибудував схему заробітку на інвалідах – ЗМІ



Керівник Департаменту соцполітики КМДА і депутат Київради від "Солідарності" Юрій Крикунов вибудував схему заробітків на фіктивному працевлаштуванні людей з інвалідністю.

Про це повідомляє програма "Слідство. Інфо".

За законом, підприємство може отримати суттєві пільги, якщо має у штаті не менше 50% людей з обмеженими фізичними можливостями.

Рішення про надання таких пільг ухвалює комісія, за яку відповідає Департамент соцполітики, який з минулого року очолює Крикунов.

На вакансію від такого підприємства-пільговика натрапила юрист Наталя Крук, яка є інвалідом 1 групи, бо має складну форму ДЦП.  

Та коли жінка спробувала працевлаштуватися до фірми-пільговика, то з’ясувала, що там про інвалідів нічого не чули.

Юрист вирішила перевірити ще кілька фірм з цього переліку, але за місцем реєстрації їх не виявилося, а їхні сусіди нічого не чули про людей з обмеженими можливостями.

Крук запідозрила, що підприємства, які мають податкові пільги, працевлаштовують інвалідів лише на папері.    

Водночас Крикунов пояснив, що департамент не перевіряє, чи справді в цих фірмах працевлаштовані інваліди.

"Ми, як Департамент, не здійснюємо перевірку того, чи там справді працевлаштовані інваліди, в якій кількості і таке інше. Питання перше, можливо, вони не розташовуються за своєю юридичною адресою. Питання друге, - я залюбки отримаю від вас офіційний запит і в межах своєї компетенції спробую його прокоментувати, бо є підприємства, які нам безпосередньо знайомі. Як правило, в цьому списку ну відсотків 80 – підприємства, які вже не вперше отримують цю пільгу і в такому випадку ми маємо з ними контакт", - сказав Крикунов.

За даними "Слідства. Інфо", п’ять підприємств, які отримали пільги на оподаткування цього року, засновані Київським міським відділенням Всеукраїнської громадської організації "Українська спілка інвалідів-УСІ".

Раніше виконавчим директором цієї громадської організації був Юрій Крикунов. А нині керує цією спілкою інвалідів Віта Мальована, яка також очолює громадську приймальню депутата Крикунова.  

Конфлікту інтересів Крикунов у цьому не бачить.

Журналіст програми відзначає, що за перше півріччя 2016-го року підприємства створені Київським міським відділенням ВГО "Українська спілка інвалідів-УСІ" отримали 8 мільйонів 388 тисяч гривень доходу. І фактично усі ці кошти записані у витрати.

Наприклад, понад 1 мільйон 180 тисяч гривень пішло на матеріальні витрати, ще 1,9 мільйона – на оплату праці, і майже 5 мільйонів гривень записані у розділ "інші витрати".

При цьому на забезпечення доступу працівників з інвалідністю до підприємств не витратили і копійки. Хоча за документами на цих підприємствах працює 81 працівник, з яких 44 – люди з інвалідністю.

5 згаданих підприємств-пільговиків, заснованих ВГО "Українська спілка інвалідів-УСІ" зареєстровані на вулиці Малевича, 86-Б.

Згідно з випискою з Держреєстру речових прав на нерухоме майно, нерухомість за цією адресою належить фірмі "НВП "Світло", у засновниках якої — батько Юрія Крикунова Володимир Крикунов.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ