Мінкульт обіцяє повернути статус пам’ятки "Замку барона" за тиждень



Міністерство культури України обіцяє повернути статус об’єкта культурної спадщини будинкові Підгорського (так званий "Замок барона") в центрі Києва на Ярославовому Валу.

Про це повідомляє програма "Схеми", спільний проект "Радіо Свобода" і телеканалу "UA:Перший".

За словами заступника міністра культури Тамари Мазур, наказ про повернення охоронюваного статусу в міністерстві вже готовий і чекає на підпис міністра культури Євгена Нищука.

"До кінця наступного тижня цей наказ вже буде оприлюднений у встановленому порядку", – зазначила Мазур.

Власником "Замку барона" є екс-депутат Київради Олександр Лойфенфельд.

У коментарі виданню він повідомив, що не знав про позбавлення будинку статусу пам’ятки. При цьому його представники боролися проти повернення частини приміщень "Замку барона" у власність міста.

У 2014 році Вищий господарський суд позбавив будинок кінця XIX століття статусу пам’ятки архітектури місцевого значення. Суд трактував закони таким чином, що будинок не є пам’яткою, оскільки свого часу він не був перенесений із радянського реєстру пам’яток архітектури до сучасного.

Після цього мер Києва Віталій Кличко доручив керівникам профільних підрозділів КМДА у стислі терміни вжити заходів щодо повернення статусу пам'ятки "Замку барона".

В Управлінні охорони культурної спадщини КМДА зазначили, що будинок і досі вважають пам’яткою, а рішення Вищого господарського суду, який позбавив його такого статусу, – незаконним.  

Також київська влада заявила, що направила облікову документацію на будинок для занесення його до Державного реєстру нерухомих пам’яток листом до Міністерства культури у червні 2015 року.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ