На Київщині знищують старовинні вали, щоб облаштувати заїзд для авто. ФОТО



У Василькові на Київщині розгорівся скандал навколо знищення оборонних валів Х-XVII століття.

Про це пише "Сегодня".

Руйнувати вали по вулиці Головачова почали близько місяця тому, знищення пам’ятки триває і зараз.

"Наше місто засноване київським князем Володимиром (при хрещенні Василь) ще в Х столітті, і називалося воно Василів. Оборонні вали міста будувалися починаючи з Х століття.

Частина оборонного валу на вулиці Головачова – це культурна спадщина. Вал є частиною фортифікаційної споруди Василькова та охороняється законом. Більш того, вали, які руйнують люди, ще навіть не досліджені вченими!" – розповіла співробітник краєзнавчого музею Василькова Тамара Залізна. 

 

Видання відзначає, що місцеві жителі, схоже, про історію не думають. Біля кількох будинків, починаючи від №17, від триметрових валів "відкусили" в декількох місцях по два-три метри ґрунту для розширення дороги.

"Вулиця Головачова дуже вузька, і місцеві жителі вирішили її розширити, щоб зручніше було заїжджати і виїжджати з дворів на автомобілях. Нещодавно тут проклали каналізацію і обіцяли ще й заасфальтувати дорогу", – розповів житель Василькова Іван.

Депутати Васильківської міськради кажуть, що про проблему знають.

 

"Це питання буде озвучено на найближчій сесії. Повідомимо земельну комісію. Буде створено робочу групу, яка виїде на місце. Ми з'ясуємо, що саме там відбувається і чи мали люди право проводити на валах будь-які роботи. І головне, хто буде відповідати за руйнування валів", – розповів депутат Васильківської міськради Микола Неділько.

Тим часом чиновники з Мінкультури вже взяли на контроль інформацію про руйнування васильківських валів.

"Сьогодні ж з'ясуємо ситуацію. Якщо з'ясується, що вал внесений до реєстру культурної спадщини і цілеспрямовано руйнується, за це може бути навіть кримінальна відповідальність", – запевнив член науково-методичної ради при Міністерстві культури України Яків Діхтяр.

Фото "Сегодня"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ