У Києві знищують будинок, де жив відомий письменник. ФОТО



У Києві по вулиці Михайлівській, 10 зносять колишню пам’ятку архітектури, житловий будинок кінця 19 століття, де мешкав письменник Олександр Купрін.

Про це у facebook повідомила екс-депутат Київради, активіст Олена Єскіна.

"Чергове злочинне варварство у самому серці міста: зносять пам'ятку – будинок відомого архітектора М. Казанського, де мешкав письменник Олександр Купрін. Знищують історичний Київ! 17 листопада знесли третій поверх", - написала Єскіна.

Вона наголосила, що руйнувати будинок почали під покровом темряви 16 листопада.

 

"Виявляється, що офіційного статусу об'єкту культурної спадщини будинок зараз нібито не має. І це не дивно, оскільки понад 90% об'єктів культурної спадщини, які у радянські часи були пам'ятками, в незалежній Україні через безвідповідальність відповідних органів влади опинилися вже без такого статусу. Але це не означає, що вони від цього стали менш цінними", - обурилася Єскіна.

 

Вона наголосила, що цей будинок має величезне історичне значення: у ньому працювали  редакції перших українських видань, що виходили у січні 1906 року – журналу "Нова громада" та газети "Громадська думка", мешкав всесвітньо відомий письменник Олександр Купрін ("Гранатовий браслет"). 

 

"На місці пам'ятки планують побудувати адміністративну будівлю невизначеної висотності", - підсумувала Єскіна.

Як відомо, 6 жовтня Єскіна закликала захистити історичний будинок з ромашками на вулиці Златоустівській, 35. Однак того ж дня корпорація "Укрбуд" знесла цю будівлю заради будівництва житлового комплексу.

Після цього у КМДА повідомили, що флігель "з ромашками" не перебував на державному обліку як пам’ятка культурної спадщини. 

15 жовтня 38-річня Олена Єскіна стала дружиною спадкоємця відомої династії промисловців та меценатів, а нині мера Глухова, 62-річного Мішеля Терещенка.  

Уночі 19 жовтня невідомі спалили авто Єскіної. 

Паліями вона вважає "будівельну мафію" і каже, що вже не раз отримувала погрозити через свою діяльність.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ