У Кличка обіцяють гранти на енергозбереження для будинків без ОСББ



Фото myvin.com.ua

Столична влада обіцяє наступного року запустити механізм отримання грантів на енергозбереження для будинків, де не створено ОСББ.

Про це повідомляє сайт Київської адміністрації.

"Найбільш ефективним механізмом реновації житлового фонду має стати механізм спільної участі у фінансуванні робіт власників багатоквартирних будинків, тобто його мешканців, і держави", - йдеться в повідомленні.

Наразі у Києві діє така модель для будинків ОСББ і ЖБК, коли місто оплачує 70% робіт, а мешканці – 30%.  Цього року за такою програмою отримали гранти 62 будинки.

За даними КМДА, 60% будинків міста уже вичерпали свій робочий ресурс. У такому житлі мешкає близько 600 тисяч сімей.

"Для того, щоб провести ремонт в одному будинку, необхідно приблизно 3,5-5 мільйонів гривень. Це заміна інженерії, капітальний ремонт покрівлі, заміна вікон на енергозберігаючі, встановлення нових сучасних теплових пунктів. На вартість також впливає заміна ліфтів", – відзначив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Водночас, за словами чиновника, витрачені кошти людям повернуться за рахунок збереженого тепла і світла.

"Капітальний ремонт треба розглядати, насамперед, як термомодернізацію будинку, яка сприяє значній економії на "комуналці". Тож вкладені в ремонт кошти люди повернуть у збережених кіловатах та гігакалоріях", – пояснив Пантелеєв.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ