У Києві демонтували скульптуру "Булижник – зброя пролетаріату"



Фото new.pamyatky.kiev.ua

У столиці демонтували скульптуру "Булижник – зброя пролетаріату", що знаходився біля кінотеатру "Жовтень" на Подолі.

Про це повідомив Олександр Бойко у facebook-спільноті "Подоляночка".

Журналіст Аксінья Куріна відзначила, що ситуація нагадує те, що сталося з пам’ятником на Либідській.

Фото Sasha Bojko з facebook

"У КМДА обіцяли демонтувати і передати в музей. Але у відповіді на інформаційний запит від Голосіївської РДА вказано, що їм невідомо, де знаходиться пам’ятник. Ці оєкти, що зникли, мають ціну і цінність, немалу в обох випадках, тому варварське ставлення до  пам’ятників неформально санкціоноване КМДА має ще і зворотну сторону – корупційні підозри", - сказала Куріна "Українській правді. Київ".

У переліку пам’ятників і пам’ятних знаків Києва, що підлягають демонтажу відповідно до закону про декомунізацію, оприлюдненому Українським інститутом національної пам'яті, цієї скульптури немає. 

"Українська правда. Київ" звернулася до КМДА щодо того, хто і на якій підставі детонував скульптуру, але відповіді поки не отримала.

Скульптура "Булижник – зброя пролетаріату" скульптора Івана Шадра присвячена подіям російської революції 1905 року. Була створена у 1927 році з гіпсу. Оригінал зберігається в московській Третьяковській галереї.

Копія, встановлена в Києві у1982 році, виконана з бронзи.

Як відомо, столична влада має намір реконструювати сквер біля кінотеатру "Жовтень" і встановити світломузичний фонтан на площі "Червона пресня".

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ