Київ за 4 роки не добився ні каштанів Бріоті на Хрещатику, ні повернення грошей



Фото girl-lady-mom.com

Суд відмовив КП по утриманню зелених насаджень Шевченківського району Києва у позові про стягнення 2,73 мільйона гривень з ТОВ "Професійний садівник".

Про це повідомляють "Наші гроші" з посиланням на постанову Київського апеляційного госпсуду від 6 жовтня.

Як відомо, восени 2012 року  КП по утриманню зелених насаджень Шевченківського району Києва провело тендер на висадку 289 каштанів породи Briotti (м’ясочервоні).

Його виграла фірма ТОВ "Професійний садівник". Але компанія не імпортувала каштани з Італії сама – посередником між "Професійним садівником" та італійським розсадником виступив "Ед Марліс".

У березні-квітні 2013 року каштани посадили, однак уже в травні виявилося, що не ті: дерева зацвіли не червоним, а білим.

Як з’ясувалося пізніше, лише 2 дерева з 285 каштанів, висаджених у квітні на Хрещатику, є анонсованими червоними каштанами сорту Бріоті – стійкого до молі і несприятливого середовища. Дві третини дерев виявилися звичайними кінськими каштанами.

Прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за зловживання при закупівлі каштанів, а збитки склали мільйон гривень.

Пізніше київські чиновники заявляли, що підміна червоних каштанів сорту Бріоті, призначених для висадки на Хрещатику, сталася в Італії. Водночас італійці це спростовували.

При цьому виникла також плутанина з ціною саджанців: радник голови КМДА Олександр Мазурчак заявляв, що один саджанець породи Briotti коштує €430, при цьому в квітні того ж року "Київзеленбуд" закуповував у "Ед Марліса" цей же сорт по 3 тисячі гривень за штуку.

Загалом, зеленбудівці переплатили на закупівлі скандальних саджанців значну суму. Оскільки у рік закупівлі саджанці кінських каштанів комерційні підприємства, розташовані поблизу Києва, пропонували по 700-800 гривень, а саджанці гібриду "Бріоті", яких так і не дочекався Хрещатик, за 900-1200 гривень.

КП по утриманню зелених насаджень Шевченківського району у 2013 році звернулось до суду, де вимагало зобов’язати ТОВ "Професійний садівник" викопати неналежні саджанці і посадити замість них саме ті каштани, які передбачені договором.

Комунальники виграли позов у першій та апеляційній інстанціях.

У лютому 2014 року київський суд зобов’язав "Професійного садівника" пересадити каштани. Однак цього станом на серпень 2016 року так і не сталося.

Крім цього, суд оштрафував директора "Ед Марліса" на 1,82 мільйона гривень за незаконне ввезення на територію України квіткової продукції.

У 2016 році КП знову звернулося до суду, стверджуючи, що фірма "Професійний садівник" рішення суду про висадку каштанів Бріоті не виконала. У зв’язку з цим комунальники подали позов про стягнення 1,5 мільйона авансу, а також пеню, відсотки та інфляційні нарахування – в сумі 2,73 мільйона гривень.

У квітні 2016 року Госпсуд Києва задовольнив позов частково і видав рішення про стягнення 1,51 мільйона гривень авансу і пені.

"Професійний садівник" оскаржив це рішення. Апеляційний суд вирішив, що КП, звернувшись із позовом про заміну саджанців в іншій справі, вже фактично використало своє право на захист у спірних правовідносинах.

Згідно з конституцією, ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення. А повернення авансу і заміна саджанців буде саме таким подвійним притягненням до відповідальності.

Щодо тверджень КП про невиконання рішення суду, то суд зазначив, що комунальники можуть звернутися до суду щодо зміни способу виконання рішення.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ