Будинок з ромашками, знищений заради висотки, не був пам’яткою – КМДА



Фото uk.uazmi.com

Флігель "з ромашками" на вулиці Златоустівській, 35, який знищили заради будівництва висотки, ніколи не перебував на державному обліку як пам’ятка культурної спадщини.

Про це повідомляє прес-служба Київської адміністрації.

"Будівля на вулиці Златоустівській, 35 була споруджена орієнтовно на початку ХХ століття за проектом невідомого архітектора", - йдеться в повідомленні.

У мерії пояснили, що за законом "Про охорону культурної спадщини" до вирішення питання щодо реєстрації об’єктів як пам’яток культурної спадщини вони вносяться до Переліку щойно виявлених об’єктів.

У січні 2015 року КМДА направила пакет документів до Мінкультури для прийняття рішення щодо внесення об’єкту "Флігель по вул. Златоустівська, 35" до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

Все, що лишилось від "будинку з ромашками". Фото з facebook Олени Єскіної

"Міністерство культури листом від 16 червня 2016 року повідомило про недоцільність включення згаданого об’єкту до Реєстру, оскільки він ... не відповідає критеріям, передбаченим ....для занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток", - йдеться в повідомленні.

У мерії додали, що при повторному вивчені даного об’єкту отримали висновки, що будівля є аварійною, такою що втратила частину свого об’єму та не відповідає критеріям об’єкта культурної спадщини.

На підставі цього Департамент культури видав наказ від 21 вересня 2016 року № 172, згідно з яким "будинок з ромашками" було вилучено з Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини.

При цьому у КМДА наголосили, що Департамент культури не давав дозволу на знесення будівлі на вулиці Златоустівській, 35, бо це перебуває поза межами його повноважень.

Як відомо, 6 жовтня екс-депутат Київради і активіст Олена Єскіна повідомила, що будиночок з ромашками на Златоустівській, 35 Департамент культури КМДА виключив з реєстру щойно виявлених об'єктів культурної спадщини. А "Укрбуд" готується його знести.

Однак за кілька годин Єскіна написала у facebook, що будинок вже знесли.

Як відомо, на вулиці Златоустівській під номером 27 "Укрбуд" зводить житловий комплекс "Шевченківський".

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ