Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/57e8d114afa32/
Українська правда
Київ

Оцінювача має відшкодувати 37 мільйонів, які Київ переплатив за знесення річпорту

26.09.2016  10:41


Фото znaj.ua

Директор ПП "Агенція нерухомості та оцінки "Стандарт" Лемський Я.М. має відшкодувати 36,99 мільйона гривень КП "Дирекції будівництва шляхово-транспортних споруд Києва".

Про це повідомляють "Наші гроші" з посиланням на вирок Святошинського райсуду Києва.

Відзначається, що у 2011 році КП "Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд Києва" уклало договір з агенцією "Стандарт" на проведення незалежної експертної оцінки.

Мова йшла про оцінку двоповерхової адміністративної будівлі управління Київського річкового порту, загальною площею 1722 кв.м, яку вирішили знести у зв’язку з будівництвом Подільського моста.

Тому комунальники замовили оцінку будівлі для відшкодування збитків власнику – ПАТ "Київський річковий порт".

Пізніше комунальне підприємство заплатило за знесену будівлю 78,07 мільйона гривень, згідно з висновком оцінювача.

Однак у листопаді 2015 року судова експертиза встановила, що вартість цього майна була тільки 32,01 мільйона гривень.

Обвинувачений пояснив, що проводив оцінку в обмежені строки, приблизно за тиждень, і в його практиці це була перша робота.

Звіт щодо вартості будівлі йому запропонувала скласти фізособа-підприємець, ім’я якої в рішенні суду приховано. Ця особа усно повідомила йому вартість будівлі. Відтак обвинувачений керувався цією інформацією.

Крім того, роблячи оцінку будинку, обвинувачений на місцезнаходження об’єкта не виїжджав, а робив дослідження за фото. Договір з комунальними укладав особисто, але потім передав чоловікові, особу якого пригадати не може.

На суді оцінювач повністю визнав свою провину.  

Його засудили до 5 років позбавлення волі із позбавленням обіймати посади, пов’язані із публічними послугами, строком на 3 роки. Водночас суд звільнив його від відбуття покарання з іспитовим терміном на 2 роки.

Також суд задовольнив цивільний позов прокуратури Києва про стягнення з засудженого 36,99 мільйона гривень шкоди, завданої комунальному підприємству.

За даними "Наших грошей", раніше повідомлялося, що зайво сплачені кошти службові особи ПАТ і КП обготівкували через низку підприємств і привласнили.

У 2010-2014 роках КП "Дирекція шляхово-транспортних споруд Києва" очолював Володимир Кислицин.

Акціонери ПАТ "Київський річковий порт" неодноразово змінювалися. Нинішніми власниками ПАТ є компанії, пов’язані з екс-головою Держкомпідприємництва Михайлом Бродським і народним депутатом Нестором Шуфричем.

Бродський у січні цього року повідомив журналістам програми "Схеми", що вони купували акції річкового вокзалу в екс-співвласника "VAB Банку" Сергія Максимова.

Станом на 2011 рік по 24% акцій ПАТ "Київський річковий порт" належали компаніям "Девiдсон Дистрибьюшн ЛЛС" (Делавер, США), "Юнайтед Оверсiз Сейлз Корпорейшин" (Сейшели), "Айвекс Iнк" (Тортола) і київське ТОВ "Iнтербуд-2007", власником якого була компанія "Денвер Технолоджіс Інк." (Багами).

Головою правління підприємства був Сергій Вус, який до того працював начальником державного департаменту – Адміністрації зони відчуження.

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.