За реконструкцію Бортницької станції аерації візьмуться лише через рік



Фото kyiv.ridna.ua

Реконструкція Бортницької станції аерації за кошти Японії зможе розпочатися приблизно через рік.

Про це заявив мер Києва Віталій Кличко під час зустрічі з президентом Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) Шинічі Кітаока 5 вересня у Токіо, повідомляє прес-служба політика.

"Близько року потрібно на узгодження документації і проведення підготовчих робіт", - сказав він.

За словами Кличка, уже розпочався перший етап підготовки до реалізації проекту реконструкції БСА.

Зокрема, на 5-му пусковому комплексі БСА відбувається прокладання тимчасових інженерних мереж, гідронамив території та інші необхідні заходи. Планується, що всі. підготовчі роботи будуть завершені до кінця 2016 року.

Реконструкція БСА розпочнеться після виготовлення робочої документації та вибору генеральної підрядної організації за процедурами міжнародних торгів, встановлених JICA.

Мер додав, що перший етап проекту зможуть реалізувати у 2020 році.

"Протягом 3 років ми реалізуємо перший етап проекту, коли мешканці навколишніх районів вже зможуть відчути відсутність викидів – того неприємного запаху, який сьогодні є у Дарницькому районі столиці", - сказав Кличко.

Як відомо, Бортницька станція аерації – єдиний очисний фільтр усіх побутових і промислових стоків столиці та 15-ти прилеглих населених пунктів Київської області.  За даними КМДА, її стан БСА давно не відповідає сучасним вимогам.  

У червні 2015 року між урядами України та Японії була підписана кредитна угода для залучення коштів на реконструкцію БСА від Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA).

Кредит буде наданий на 108 млрд. ієн строком на 40 років під 0,1% річних з пільговим періодом 10 років.

Цього року уряд Японії виділив 380 мільйонів гривень на розробку технічної документації та підготовку до реконструкції Бортницької станції аерації. Ще 63 мільйони гривень на проведення підготовчих робіт виділили з бюджету України.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ