Скандальні "каштани Бріоті" на Хрещатику всохли



Скандальновідомі каштани, які під виглядом сорту "Бріотті" висадили на Хрещатику у 2013 році, повсихали.

Про це пише еколог Олександр Соколенко у facebook.

"За вікном серпень, а "каштани-підробки" на Хрещатику вже стоять голі. На сьогодні близько 70% саджанців гіркокаштану, що були у 2013 році "в урочистій обстановці" посаджені на Хрещатику за участі очільників міста, всохли або доживають останні дні", - написав він.

Решта саджанців, за словами активіста, виглядають трохи краще, але так само перебувають у незадовільному стані.

 Каштани, якими надурили киян, добряче переплативши з бюджету, повсихали

"Деякі екземпляри повторно зацвіли, що є аномалією розвитку та свідчить про виснаження дерев. Зазвичай повторне цвітіння передує загибелі гіркокаштанів. За іронією долі, саджанці навпроти Київради перебувають у найгіршому стані, тут не збереглося практично жодного живого дерева", - написав Соколенко.

 Біля мерії цілий ряд мертвих дерев
 На протилежній стороні Хрещатика ситуація не краща 

Як відомо, восени 2012 року  КП по утриманню зелених насаджень Шевченківського району Києва провело тендер на висадку 289 каштанів породи Briotti (м’ясочервоні).

Його виграла фірма ТОВ "Професійний садівник". Але компанія не імпортувала каштани з Італії сама – посередником між "Професійним садівником" та італійським розсадником виступив "Ед Марліс".

У березні-квітні 2013 року каштани посадили, однак уже в травні виявилося, що не ті: дерева зацвіли не червоним, а білим.

Як з’ясувалося пізніше, лише 2 дерева з 285 каштанів, висаджених у квітні на Хрещатику, є анонсованими червоними каштанами сорту Бріоті – стійкого до молі і несприятливого середовища. Дві третини дерев виявилися звичайними кінськими каштанами.

Прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за зловживання при закупівлі каштанів, а збитки склали мільйон гривень.

Пізніше київські чиновники заявляли, що підміна червоних каштанів сорту Бріоті, призначених для висадки на Хрещатику, сталася в Італії. Водночас італійці це спростовували.

При цьому виникла також плутанина з ціною саджанців: радник голови КМДА Олександр Мазурчак заявляв, що один саджанець породи Briotti коштує €430, при цьому в квітні того ж року "Київзеленбуд" закуповував у "Ед Марліса" цей же сорт по 3 тисячі гривень за штуку.

Загалом, зеленбудівці переплатили на закупівлі скандальних саджанців значну суму. Оскільки у рік закупівлі саджанці кінських каштанів комерційні підприємства, розташовані поблизу Києва, пропонували по 700-800 гривень, а саджанці гібриду "Бріоті", яких так і не дочекався Хрещатик, за 900-1200 гривень.

У лютому 2014 року київський суд зобов’язав "Професійного садівника" пересадити каштани. Однак цього станом на серпень 2016 року так і не сталося.

Крім цього, суд оштрафував директора "Ед Марліса" на 1,82 мільйона гривень за незаконне ввезення на територію України квіткової продукції.

У жовтні 2014 року "Київзеленбуд" накупив у "Ед Марліс" саджанців на суму 5,35 мільйона  гривень.  

У 2015 році київська влада продовжувала користуватися послугами скандального посередника при закупівлі посадкового матеріалу для озеленення міста.

Фото з facebook Олександра Соколенка

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ