Прокуратура знову взялася за дерибан Жукового острова у 2007 році



Палац Юри Єнакіївського на Жуковому острові. Фото Автомайдан

Прокуратура Києва почала розслідувати незаконну передачу посадовцями Київради 70 га землі Жукового острова у 2007 році.

Про це у facebook повідомив генпрокурорЮрій Луценко.

"Прокуратура Києва почала слідчі дії про відповідальність посадових осіб Київради, які в 2007 році незаконно передали зловмисникам 70 га землі на 126 мільйонів гривень", - написав він.

"Час дерибану минув. Хто цього не хоче усвідомити – відчує силу закону", - пообіцяв генпрокурор.

Він нагадав, що 22 березня ГПУ в Господарському суді добилася повернення громаді Києва 70 га заповідної землі на Жуковому острові. 

"Всі терміни оскарження цього рішення сплили. Але раптом 27 липня Вищий господарський суд під головуванням судді Рогача підтримує клопотання ТОВ "Котміст" імені Ю. Єнакіївського про поновлення терміну касаційного оскарження. Підстава рішення суду унікальна! Бо, бачте, "Котміст" не сплатив судовий збір. Не мали грошей. А тепер знайшли", - обурився Луценко.

Палац Юри Єнакіївського на Жуковому острові. Фото Автомайдан

Він додав, що 9 серпня той же суд під головуванням того ж Рогача прийняв ще одне рішення на користь загарбників – скасував рішення від 22 березня і відправив справу на перегляд в першу інстанцію. 

"Як Генпрокурор офіційно заявляю: я розглядаю такі дії суддів як явно не правові і даю вказівку зібрати матеріали для притягнення їх до кримінальної відповідальності", - підсумував Луценко.  

Палац Юри Єнакіївського на Жуковому острові. Фото Автомайдан

Як відомо, ландшафтний заказник "Острів Жуків" був створений у 1999 році у Голосіївському районі Києва, в заплаві Дніпра. Фактично, заказник поглинає всю збережену частину природного масиву "Конча-Заспа", який в минулому був першим в Радянській Україні природним заповідником.

Київрада у серпні 2007 року скоротила площу заказника з 1794 га до 196 га.  На думку природо охоронців, це рішення було прийняте з грубими порушеннями законодавства. 

Рішення Київради було оскаржене в суді у грудні 2007 року, однак судовий процес триває досі.

У 2008 році Апеляційний господарський суд Києва скасував рішення Київради від 22 серпня 2007 року про створення ландшафтного заказника місцевого значення "Жуків острів" за апеляцією прокуратури Києва.

При цьому Вищий господарський суд залишив у силі рішення Госпсуду Києва від червня 2008 року, яким створення заказника "Жуків острів" було визнано законним.

19 травня 2009 року Верховний Суд направив на повторний судовий розгляд справу про законність рішення Київради про створення заказника "Жуків острів", яким територію заказника було скорочено з 1 тисячі 794,6 га до 196 га.

У липні 2010 року на Жуковому острові почалося будівництво. 

За останні кілька років будроботи на острові кілька разів зупинялись. 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ