Нефьодов: виявлення порушень на ProZorro – це перемога



Фото slideshare.net

Система ProZorro створена для того, щоб викривати порушення. А заяви про те, що її нібито можна обдурити створюють хибне уявлення, що система нібито не ефективна.

Про це у facebook заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

"Вона (система – ред.) саме і створена для того, щоб порушення викривати! Робити їх помітними! І тому виявлення будь-яких порушень – це перемога системи!", - написав він.

Нефьодов додав, що на 140 тисяч тендерів було 3,1 тисячі запитів та скарг.

"З них 1,4 тисячі задоволено замовником добровільно. 1,7 тисячі пішло на оскарження, з них 500 задоволено. Це я до чого? Проблеми виникають із трохи більше ніж 1% тендерів. Я в це вірю не дуже – ТОМУ СКАРЖТЕСЬ БІЛЬШЕ. Це наші патрони в боротьбі із хабарменами!", - написав він.

Нефьодов також нагадав, що загальна сума контрактів, укладених за результатами закупівель склала 53,8 мільйона гривень, а потенційна економія - 25,6 мільйона гривень, або 20,77%. 

"Якщо закупівля є в системі, і всі можливі порушення видно як на долоні, було б кому дивитися! а значить ProZorro свої функції виконує!!!", - написав Нефьодов.

Він відзначив, що поки невідомо, чи завищені ціни на конкретну закупівлю швабр для онкоцентру, але додав, що це цілком можливо.

"Ці "швабри"– профобладнання, воно дороге, на нього немає очевидних цін на розетці чи амазоні. Наша мета – це саме максимальне розкриття інформації, яка дозволяє суспільству, конкурентам та спеціалістам зробити висновки", - написав Нефьодов.

Він закликав бізнес, який вважає, що такі системи клінінгу непотрібні, подавати запити закупівельнику, оскаржувати тендерну документацію і поставляти товар дешевше.

За словами Нефьодова, з 1 серпня відбудеться повний перехід на електронні закупівлі.

"З 1 серпня, коли ми повністю переходимо на е-закупівлі, ви побачите ще більше дивних тендерів – бо раніше їх не бачив ніхто. То ж боротьба тільки починається", - підсумував він.

Як відомо, раніше Transparency International Ukraine з посиланням на дані центру "Ейдос" заявило, що у київських лікарнях знайшли способи, як обійти систему електронних закупівель Prozorro.

Серед них називали розмитий опис предмета покупки, відсутність у переможців документів, які вимагалися на момент подачі заявки, "виписування" умов під власних постачальників тощо.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ