Замість пам’ятки на Мазепи, 11 може вирости офісний центр



Залишки Військово-Микільського монастиря вулиці Мазепи, 11 виставили на продаж. Замість пам’ятки може вирости офісний центр, проект якого розроблений ще кілька років тому.

Про це пише "Доступ до правди".

4-поверховий дохідний будинок на Мазепи, 11 був побудований у 1910-ті роки єпархіальним архітектором Євгенієм Єрмаковим.

У Першу світову там було військове училище, при гетьмані Скоропадському – військове міністерство УНР.

У 20-ті і військовий монастир, і церкву комунізували: монастир знесли, а дохідний будинок перетворили з міністерства на "будинок-комуну" заводу "Арсенал".

 

Арсенальським гуртожитком він залишався аж до 80-х. Зараз будинок порожній – фасади осипаються, вікна розбиті.   

Номінальним власником будинку є "Дельта-банк" за договором купівлі-продажу № 750 від 23 лютого 2011 року.

Проте у 2014-му в банка виникли проблеми, а у жовтні 2015-го Нацбанк оголосив про його ліквідацію.

70% "Дельти" належало Миколі Лагуну, якого називали банкіром "сім’ї", а 30% – корпорації Cargill. За місяць до введення тимчасової адміністрації американська група Cargill вивела з банку кредитний портфель більш ніж на 100 мільйонів доларів.

Нині банк – банкрут, розпочато процедуру ліквідації, призначено уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Владислава Кадирова.

Про долю будинку не кажуть ні в "Дельті", і в НБУ.  

У "Дельта-банку" не надали інформація про виконання умов охоронного договору, посилаючись на статтю 6 закону "Про доступ до публічної інформації". Однак пункт статті не уточнили, як і те, яку шкоду може заподіяти поширення інформації та чи переважає вона суспільний інтерес в її оприлюдненні.

Згідно з відповіддю Департаменту культури КМДА, 10 серпня 2012 року власник отримав перший припис від Головного управління охорони культурної спадщини. У ньому йшлося про те, що оскільки будівлю на Мазепи, 11 занесено до Державного реєстру нерухомих пам’яток України як пам’ятку архітектури та містобудування місцевого значення (охоронний № 448-Кв), то ПАТ "Дельта Банк" має укласти охоронний договір.

12 вересня 2012 було складено акт, у якому ідеться про те, що загальний стан пам’ятки і фундаменту – задовільний, відмосток і стін – незадовільний, дах протікає.

Стан зовнішнього декоративного оздоблення визнано задовільним, а стан балконів дворового фасаду – незадовільним.

Внутрішній стан пам’ятки станом на 2011 рік був визнаний незадовільним.

В охоронному договорі, підписаному 21 вересня 2012 року,  крім стандартних пунктів про те, що власник зобов’язується утримувати пам’ятку в належному санітарному, протипожежному і технічному стані, не допускати на її території нового будівництва тощо, є також і п. 13, в якому визначено графік робіт, які зобов’язався взяти на себе власник з метою збереження пам’ятки.  

Перелік робіт, які зобов’язався взяти на себе власник з метою збереження пам’ятки.  

Однак упродовж року жодні роботи не були виконанні, а питання передали на контроль до прокуратури Печерського району.

Однак це не означає, що проекту робіт у будинку не було – він був. Тільки це не проект реставрації, а проект так званої реконструкції.

На сайті "Акустичної проектної компанії" опубліковано проект "Офісний центр, вул. Мазепи, 11, Київ", за яким передбачено знесення одно- і двоповерхових будівель, розташованих у дворі, реконструкція з надбудовою і прибудовою нової частини до існуючого 4-поверхового будинку та побудову дворівневого паркінгу.

 

Проект виконаний проектним бюро ТАМ А. Пашенько на замовлення "Дельта-банку".

 

За даними видання, на сьогоднішній день будинок передано в іпотеку Нацбанку – у рахунок забезпечення виконання АТ "Дельта Банк" своїх зобов’язань за отриманим кредитом рефінансування.

У "Дельті" запевняють, що реалізація активів "Дельта-банку" буде здійснюватися виключно з дотриманням умов чинного законодавства, за найвищою вартістю та в найкоротший строк.

Терміни ліквідації визначено до 4 жовтня 2017 року. Ліквідаційну масу мали сформувати вже на 4 квітня 2016 року. Проте на запитання, коли буде аукціон, прямо ніхто не відповідає.

Тим не менш оголошення про продаж будинку розміщено на сайті ріелторської агенції "Вентінвест".

Аварійну будівлю на ділянці 42 сотки, що примикає до готелю "Салют", продають за 6,7 мільйона.

При цьому оціночна вартість будинку 88 мільйонів гривень.

За словами ріелтора, на будинок вже є покупець.  

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ