ЮНЕСКО залишило Софію і Лавру у списку об’єктів всесвітньої спадщини



Фото touristclub.kiev.ua

Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) залишила Національний заповідник "Софія Київська" та Києво-Печерський заповідник у переліку об’єктів всесвітньої спадщини.

Про це "Українській правді. Київ" повідомила прес-секретар заступника мера Києва Олексія Резнікова Ірина Золотар.  

"Дуже гаряче обговорення було. Гостро стояло питання про внесення "Софії Київської"  та Лаври до переліку об’єктів, що під загрозою. Ми отримали попередження, але змогли відстояти своє місце в списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО", - розповів Резніков, який перебував у Стамбулі на 40-й сесії ЮНЕСКО.

Резніков додав, що питання будівництва по вулиці Гончара, 17-23 й досі є актуальним для ЮНЕСКО.

"Восени до Києва приїде моніторингова комісія, яка перевірятиме всі забудови в буферній зоні. Якщо порушення не будуть усунені, то на 41 сесії, що відбудеться наступного року, буде знову підняте питання про включення в список об’єктів, що під загрозою", - сказав заступник мера.

Він також додав, що була дискусія і по будівлі на Кловському узвозі.

"Велетень на Кловському узвозі порушує лінію горизонту Лаври. Ми пояснили, що Кловскьий узвіз не в буферній зоні, хоча ми визнаємо, що ця будівля спотворює горизонт", - сказав посадовець.

Як відомо, будівництво житлового комплексу із приміщеннями суспільного призначення та вбудованим паркінгом на вулиці Гончара, 17-23 веде "Інвестиційно-будівельна група".

У травні 2010 року Київрада зобов'язала компанію "ІБГ" зупинити будівництво на цій ділянці.

У квітні 2012 року Госпсуд Києва скасував землевідвід під будівництво на Гончара, 17-23, яке відбувається практично впритул до стін собору Софії Київської, і викликає занепокоєння в ЮНЕСКО.

Наприкінці 2012 року Апеляційний госпсуд залишив у силі рішення госпсуду, тим самим підтвердивши визнання недійсним договору купівлі-продажу цієї земділянки.

У червні 2013 року Київська адміністрація та прокуратура Києва звернулись до Вищого госпсуду визнати недійсним договір купівлі-продажу земельної ділянки на вулиці Гончара, 17-23, біля Національного заповідника "Софія Київська".

20 березня 2014 року Окружний адміністративний суд постановив стягнути з ТОВ "Інвестиційно-будівельна група" 170 тисяч гривень за те, що компанія проводила будівництво без дозволу на проведення робіт від Міністерства культури України.

У липні 2015 року ЮНЕСКО поставило вимогу знизити поверховість висоток у буферній зоні Софії Київської та Києво-Печерської лаври, демонтувавши незаконні поверхи.

Восени 2015 року активісти повідомили, що на скандальному будівництві у буферній зоні "Софії Київської" по вулиці Гончара, 17-23 активізувались будівельні роботи.

У листопаді 2015 року Державна архітектурно-будівельна інспекція розпочала позапланову перевірку будівництва на вулиці Гончара, 17-23.

27 січня 2016 року мер Києва Віталій Кличко звернувся до забудовника житлового комплексу Fresco Sofia на вулиці Гончара, 17-23 з вимогою знизити поверховість будинку відповідно до містобудівних норм. 

20 травня депутат фракції "Об’єднання "Самопоміч" Ольга Балицька заявила, що забудовник припинив будь-які роботи на об’єкті по вулиця Гончара, 17-23 в зв’язку з

14 червня народний депутат, радник мера Києва з питань благоустрою Дмитро Білоцерковець повідомив, що скандальний забудовник з вулиці Гончара, 17-23 намагається відновити будівництво у буферній зоні Софії Київської. 

Того ж дня депутат Київради Ольга Балицька, що очолює Тимчасову контрольну комісію Київради щодо скандального будівництва, заявила, що ключовий документ щодо надмірної висотності забудови на вулиці Гончара, 17-23 міг бути сфальшований.

Вранці 20 червня комунальники взялися демонтувати будівельний паркан на скандальному будівництві по вулиці Гончара, 17-23.

21 червня паркан таки демонтували, за винятком кількох секцій навпроти кранів.

Але вже 24 червня забудовник встановив новий паркан. 

8 липня Держархбудінспекція анулювала дозвіл на будівництво по вулиці Гончара, 17-23 у зв’язку з низкою виявлених порушень під час перевірки.

13 липня представники будівельної компанії "Інвестиційно-будівельна група" заявили, що ЮНЕСКО не має жодних претензій до забудови по вулиці Гончара 17-23.

Водночас керівник ГО "Андріївська пейзажна ініціатива" Марина Соловйова надала документи, які свідчать, що "ІБГ" жодних погоджень від ЮНЕСКО щодо висотки на Гончара, 17-23 не отримувала.

14 липня Київрада зобов’язала забудовника з вулиці Гончара, 17-23 зупинити будівельні роботи і в місячний термін демонтувати частину будівлі до висоти 25 метрів від землі.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ