Вибори в Коцюбинському відбудуться попри рішення суду



Фото vse.rv.ua

17 липня у селищі Коцюбинське на Київщині відбудуться вибори депутатів селищної ради, попри рішення суду.

Про це пише "Громада Приірпіння" з посиланням на заступника голови ЦВК Андрія Магеру.

За даними сайту, у селищі розкидали листівки, що нібито виборів не буде через рішення Верховного суду України, який скасував постанову ВРУ про розпуск депутатів селищної ради.

До того ж Ірпінська міська рада звернулася до Ірпінської та Коцюбинської ТВК щодо того, аби ті зважили на те, що виборчий процес нібито вважається припиненим.

"Ані міська рада, ані ВРУ не може втручатися у виборчий процес. Тервиборчком є самостійним органом. Я не знаю норми закону, яка б дозволяла ТВК зупинити виборчий процес. У той же час бездіяльність ТВК у організації виборчого процесу може вести за собою притягнення до відповідальності", – сказав Магера.

Водночас члена Коцюбинської ТВК Андрій Володкевич відзначив, що Ірпінська рада чинить тиск на Ірпінську ТВК та Коцюбинську ТВК.

"Своїм рішенням, в якому Ірпінська рада на позачерговій сесії вказала, що виборчий процес зупинений, депутати фактично взяли на себе функцію ТВК і приймали рішення щодо виборчого процесу, до якого органи місцевого самоврядування не мають жодного відношення", - сказав він.

Володкевич вважає, що зараз Ірпінська ТВК може піддатися тиску і припинити повноваження дільничних виборчих комісій, які вони затверджують і формують.

"Ми відправили листа з цього приводу у ЦВК та до правоохоронних органів. Нагадаю, за перешкоджання передвиборчому процесу передбачена кримінальна відповідальність. Виборчий процес триває і ми отримали офіційне роз’яснення від ЦВК у письмовій формі, що виборчий процес закінчується лише після 15 днів з дня проведення виборів", - підсумував він.

Як відомо, з 8 на 9 квітня депутати партії "Нові обличчя" захопили будівлю селищної ради в Коцюбинському, висловивши недовіру селищній голові Ользі Матюшиній.

Представник цієї партії пояснював, що рада не працює вже півроку, а Матюшина ігнорує ініціативи депутатів "Нових облич", які складають більшість у раді, й поводиться скандально.

10 квітня в Коцюбинському відбулося народне віче, на якому люди зібрали 400 підписів до комітету Верховної Ради з питань місцевого самоврядування з вимогою розпустити селищну раду.

14 квітня Верховна Рада припинила повноваження депутатів Коцюбинської сільради. 

Вибори мають відбутися 17 липня. 

Наприкінці червня громадські активісти попросили демократичні сили не перешкоджати їм на позачергових виборах до Коцюбинської селищної ради.

4 липня Верховний суд підтвердив рішення Вищого адмінсуду, який скасував постанову Верховної ради про розпуск Коцюбинської селищної ради та призначення там виборів.

Понад 50% мешканців селища Коцюбинське підтримують проведення перевиборів депутатів селищної ради. Близько 30 % проти цього.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ