ДАБІ знайшла спосіб зупинити скандальні будівництва



Фото з facebook Геннадія Синцова

Група народних депутатів спільно з Держархбудінспекцією та Мінрегіонбудом пропонують внести зміни до містобудівного законодавства, щоб зменшити  кількість проблемних будівництв.

Відповідний законопроект за номером №4733-1 зареєстрований в Верховній Раді, повідомляє прес-служба ДАБІ.

За словами керівника Держархбудінспекції Олексія Кудрявцева, діюче законодавство ділить об’єкти будівництва 3 класів наслідків на 5 категорій складності та встановлює різний порядок оформлення дозвільної документації: декларативний або дозвільний.

"Це створює простір для зловживань та будівельних афер з боку недобросовісних забудовників", - сказав Кудрявцев.

Він пояснив, що органи держархбудконтролю перевіряють декларативні документи лише на повноту даних. Цим користуються недобросовісні забудовники, вносячи у документи недостовірні дані.

"Під виглядом ІІІ категорії складності часто зводять величезні житлові комплекси. Як результат відсутність там прибудинкової території, паркомісць, пандусів, протипожежних під’їздів, сумнівна якість будівельних матеріалів. Тисячі інвесторів стають заручниками будівельних аферистів, залишаючись без житла і без грошей", - розповів Кудрявцев.

Новий законопроект передбачає запровадження європейського досвіду. Зокрема, пропонує відійти від категорійності будівництва та оцінювати об’єкт за класами наслідків: незначний, середній та значний. 

Фото з facebook Ольги Туній. Клікніть, щоб збільшити  

Депутати переконані, що законодавчі зміни до містобудівного законодавства усунуть також корупційні ризики.

"Заміна п’яти категорій складності трьома класами наслідків допоможе місцевій владі ефективно працювати. Тобто ми даємо на місця інструмент впливу на сферу містобудування. Одночасно спрощуємо дозвільний процес для простих людей, які будують приватне житло", - пояснив нардеп Геннадій Кривошея.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ