Суд зобов’язав знести незаконні поверхи "монстра" на Подолі



Фото kwinswig.com.ua

Вищий господарський суд залишив в силі ухвалу першої інстанції про заборону введення у експлуатацію "будинку-монстра" за адресою Нижній Вал, 27-29.

Про це у facebook написала депутат Київради Ольга Балицька.

"Сьогодні Вищий господарський суд України відмінив відверто сумнівне, цинічне рішення Апеляційного господарського суду Києва і залишив в силі заборону введення "будівлі-монстру" в експлуатацію та реєстрацію речових прав на неї", - напасала вона.

Балицька пояснила, що відмінено "саме те зухвале рішення апеляції, що самим судовим процесом та аргументацією нещодавно привело у ступор юридичне та експертне середовище, викликало бурхливе обурення громади".

Вона подякувала суддям Вищого господарського суду за "непідкупність і прийняття єдиного можливого законного рішення".  

Таким чином забудовник повинен демонтувати 4 верхні поверхи.

Як відомо, будівництво "монстра" майже завершено. Однак, забудовник фактично збрехав киянам, бо збільшив кількість поверхів у будинку після того, як оригінальний проект був погоджений на громадських слуханнях.

Замість запроектованих 6 поверхів будинок зараз має 14. Будівля розташована у частині історичного Подолу, де такі багатоповерхівки в принципі заборонені.

Варто відзначити, що те, що забудовник порушує містобудівні вимоги, було видно дуже давно – "незаконні поверхи" з’явилися ще кілька років тому.

У 2009 році відповідно до позитивного висновку ДП  "Укрдержекспертиза" Департамент містобудування та архітектури погодив проектну документацію для будівництва 7-поверхового об’єкта на вулиці Нижній Вал, 27-29.

Повторна експертиза проекту проводилася у 2011 році, що призвело до зміни проектних рішень. Використовуючи прогалини у законодавстві, замовник ТОВ "Пателі Лізинг" скоригував проект до 13-ти поверхів.

У лютому 2015 року Господарський суд Києва заборонив вводити в експлуатацію житлово-офісний комплекс на вул. Нижній Вал, 27-29. 

А Київрада відмовила ТОВ "Пателі Лізінг" у поновленні договору оренди земельної ділянки для будівництва житлово-офісного комплексу на вулиці Нижній Вал, 27-29.

У серпні 2015 року столичні жителі взялися збирати підписи проти житлового будинку "Подол Престиж" за адресою Нижній Вал, 27-29.

22 вересня 2015 року комісія Київради з питань землекористування та архітектури підтримала проект рішення, який зобов'язує забудовника ТОВ "Пателі Лізинг" демонтувати незаконні поверхи будинку на Нижньому Валу, 27-29.

7 грудня 2015 року Комісія з питань архітектури прийняла рішення обмежити будівлю на вулиці Нижній Вал по висоті 4-5 поверхами без можливості влаштування атикових поверхів та мансард, або каскадного будівництва споруди в глибину кварталу.

У разі невиконання цих вимог проект передбачав розірвання договору оренди земельної ділянки із забудовником.  

Також кияни написали електронну петицію про заборону введення в експлуатацію "будинку-монстра", який спотворює вигляд істиричного Подолу.

Мер Києва Віталій Кличко запевнив, що столична влада буде зносити будівництва, які ведуться з порушенням норм законодавства.  

Зокрема, у Києві демонтували незаконні поверхи у "будинку Філарета", що у Десятинному провулку. 

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ