У Києві обіцяють створити медцентр паліативної допомоги дітям



Фото blitz.if.ua

У столиці створять Медичний центр паліативної допомоги дітям.

Про це заявив заступник голови КМДА Микола Поворозник, повідомляє сайт міської влади.

"Пацієнтами новоствореного Центру стануть діти з тяжкими прогресуючими вродженими та спадковими захворюваннями нервової, опорно-рухової, дихальної та інших систем, значними відхиленнями у розвитку", - розповів чиновник.

Відзначається, що у Європі подібні центри створюють у складі лікарні інтенсивного лікування або як самостійну структуру (поряд із нею). Зазвичай він складається з амбулаторних мобільних бригад паліативної допомоги (лікаря, психолога, спеціального педагога та медичної сестри), також до нього входять 5-10 ліжок стаціонару.

За словами заступника мера, найбільш готовою для початку роботи у цьому напрямі є Київська міська клінічна шкірно-венерологічна лікарня.

"Тут є вільні приміщення для роботи на першому етапі створення та функціонування виїзних бригад. Поруч розташовані Київська міська дитяча клінічна лікарня № 1, де функціонує відділення реанімації та інтенсивної терапії, та Український медичний центр реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи Міністерства охорони здоров’я України, який опікується такими дітьми", - пояснив Поворозник.

Він додав, що проект створення Центру буде втілено на умовах державно-приватного партнерства. Наразі вже розроблено та погоджено структуру Центру, Положення про Центр, Положення про амбулаторну мобільну бригаду, порядок надання паліативних послуг дітям Києва.

"Для забезпечення функціонування Центру необхідно розробити проектно-кошторисну документацію на проведення капітального ремонту приміщень та оснащення сучасним медичним та технологічним обладнанням. Також потрібно розробити та затвердити штатний розпис із необхідним фондом заробітної плати, організувати підготовку та навчання кадрів, що будуть працювати в Центрі", – підсумував Поворозник.

Паліативна допомога – це підхід, що дозволяє поліпшити якість життя пацієнтів та їхніх сімей, які зіткнулися з проблемами смертельного захворювання, шляхом запобігання і полегшення страждань завдяки ранньому виявленню, ретельній оцінці й лікування болю та інших фізичних симптомів, а також наданню психосоціальної і духовної підтримки

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ