Кличко просить президента та РНБО не віддавати Росії 100 вагонів київського метро



Фото epravda.com.ua

Мер Києва Віталій Кличко просить РНБО та президента України з допомогти у вирішенні ситуації зі 100 вагонами КП "Київського метрополітену", які намагається відсудити російська компанія.

Про це повідомляє прес-служба політика.

Кличко нагадав, що представники російської компанії "Укррослізинг" через суд вимагають від столичного метро погасити майже 2 мільярди гривень боргу, який утворився в 2010-2013 роках.

На підставі цього звернення 13 травня Господарський суд Києва навіть наклав арешт на 100 взятих у лізинг вагонів.

Арешт зняли через апеляцію. Але наразі ситуація далека від вирішення.

Кличко зазначив, що метрополітеном щодня користуються близько 1 мільйона осіб, а тому спроба заборони експлуатації 100 вагонів метро може призвести до колапсу.

"Я звернувся до РНБО та особисто до президента України з проханням допомогти у вирішенні цієї ситуації. Зокрема, я запропонував включити зазначене питання до розгляду в порядок денний засідання Ради національної безпеки і оборони, розглянути можливість застосування ст. 4 Закону України "Про санкції" у зв’язку з анексією АР Крим та військовими діями на сході України", - сказав Кличко.

Крім того, він попросив дати відповідні доручення Генпрокуратурі, СБУ, МВС активізувати розслідування в рамках існуючих кримінальних проваджень та, за наявності підстав, порушити нові кримінальні провадження за вказаними фактами.

Як відомо, у 2009 році Київрада уклала із ТОВ "Укррослізинг" договір на закупівлю 100 вагонів для київського метрополітену.

Згідно з цією домовленістю метрополітен отримав за період з 19 березня 2010 по 28 лютого 2013 100 вагонів, 25 одиниць виробництва КВБЗ, 33 одиниці "Вагонмаш" та 42 "Метровагонмаш".

Водночас сума лізингових платежів з 2009 по 2014 роки за вагони так і не була виплачена в повному обсязі. 

Станом на сьогодні сума, що необхідна для повного виконання умов договору складає вже 463 мільйони 378 тисяч 882,37 гривні.

Вона включає в себе предмет лізингу 353 мільйони 971 тисячу 543,05 гривні та відсотки по платежах – 109 мільйонів 407 тисяч 339,32 гривні. 

Водночас 15 жовтня 2009 між КП "Київський метрополітен" та ТОВ "Укррослізинг" була укладена додаткова угода на фінансові лізингові послуги (вагони метрополітену) № 3-1, за якою в лізинговий платіж включили суми, скориговані на коефіцієнт коригування. Таким чином борг на сьогодні виріс майже в тричі – російська компанія вимагає додатково 1 мільярд 74 мільйони 456 тисяч 739,77 гривні.

Пізніше КП "Київський метрополітен" зверталось до Господарського суду Києва з позовом до ТОВ "Укррослізинг" про визнання недійсною додаткової угоди до договору на фінансові лізингові послуги.

У свою чергу правоохоронці порушили відповідні кримінальні провадження, у т.ч. щодо посадових осіб, які підписали цю додаткову угоду.

Однак і Господарський суд Києва, і Київський апеляційний госпсуд, і Вищий господарський суд України позовні вимоги, апеляційну та касаційну скарги КП "Київський метрополітен" та апеляційну і касаційну скаргу прокуратури Києва залишили без задоволення.

А кримінальне провадження щодо посадових осіб КП "Київський метрополітен" було закрито у зв’язку з відсутністю складу злочину.

У грудні 2015 року Київрада взялася розслідувати законність укладення лізингового договору.

У березні 2016 року Київрада звернулась до прокуратури та правоохоронців з проханням розслідувати законність купівлі КП  "Київський метрополітен" 100 вагонів метро у лізинг у ТОВ "Укррослізинг" у 2009 році.  

У травні компанія "Укррослізинг" звернулась до Господарського суду Києва з вимогою стягнути з КП  "Київський метрополітен" 1 мільярд 959 мільйонів 466 тисяч 447 гривень заборгованості за постачання у лізинг 100 вагонів метро в 2009 році.

Як відомо, станом на 2016 рік метрополітен Києва налічує 52 станції (майже 70 км), інвентарний парк пасажирських вагонів налічує 824 одиниці. 

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ