Самопоміч: Кличко наклав вето на майбутнє Києва



Фото прес-служби "Самопомочі"

Ветування мером Києва звернення Київради до ЦВК про призначення вибрів до райрад означає блокування реальної децентралізації в столиці.

Про це повідомляє фракція "Самопомочі" у Київраді

"Недостатня професійна підготовка, політична заангажованість мера, управлінські практики минулого ведуть до паралічу діяльності міста. Безвідповідальність влади перед громадою позбавляє столицю шансів на розвиток і вихід із системної кризи", - йдеться в повідомленні.

Фракція "Самопомочі" в Київраді наполягає на необхідності проведення виборів до райрад і неприпустимості блокування цього процесу в будь-який спосіб.

Як відомо, 23 липня 2015 року Київрада прийняла рішення "Про управління районами міста Києва", за яким управління районами у Києві має здійснюватися районними радами.

Центральна виборча комісія призначила на 27 березня 2016 року вибори депутатів до районних рад Києва.

Початок виборчого процесу було оголошено на 6 лютого 2016 року.

27 січня Окружний адміністративний суд Києва призупинив вибори до райрад Києва. ЦВК подала апеляцію.  

29 січня представники 7 політичних сил підписали спільне звернення до президента з проханням забезпечити проведення виборів у районні міські ради Києва 27 березня.

А також подали заяви до Генеральної прокуратури та до Національного антикорупційного бюро.

1 лютого представники демократичних політичних сил спільно подали документи про реєстрацію членів районних у місті Києві виборчих комісій до Центральної виборчої комісії.

3 лютого ЦВК завершила прийом подань щодо кандидатур до складу районних виборчих комісій на виборах до райрад Києва 27 березня.

5 лютого Окружний адмінсуд Києва надав Центральній виборчій комісії роз’яснення рішення від 27 січня. За ним ЦВК заборонено формувати районні виборчі комісії для підготовки і проведення виборів до райрад Києва, призначених на 27 березня. 

Мер Києва Віталій Кличко не сказав чітко, чи підтримує відновлення райрад у Києві, чи ні. Він переконаний, що перш ніж говорити про райради – їх питання має бути врегульоване законодавчо - Верховною радою, а повноваження чітко визначені.

11 лютого вісім політичних партій вимагали у мера Києва та Київради звернутися до ЦВК для призначення нової дати виборів до райрад, але не пізніше квітня 2016 року.

17 лютого Апеляційний адмінсуд фактично відтермінував вибори у Києві, перезапустивши судовий процес щодо райрад за новим позовом ГО "Наждак".

Після цього депутати кількох фракцій Київради вимагали призначити вибори на 29 травня. Для цього вони просили мера Києва і Київраду звернутись з відповідним проханням до ЦВК.  

3 березня Київрада відмовилася просити ЦВК про призначення виборів до райрад Києва на 29 травня. 

В середині березня "Об’єднання "Самопоміч" зареєструє у Верховній Раді законопроект про призначення виборів до райрад Києва на 29 травня 2016 року.

26 травня Київрада ухвалила звернення до ЦВК щодо призначення виборів до районних рад у Києві.  

31 травня мер Києва Віталій Кличко ветував це рішення.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ