Столичних офіціантів, кондукторів і продавців хочуть зобов’язати говорити українською



Фото fit.ru

Депутати Київради мають намір популяризувати українську мову і пропонують перекласти на державну мову усю рекламу, меню і навіть спілкування у міських кафе, магазинах і транспорті.  

Про це пише "Сегодня".

Наразі у комісіях Київради розглядають проект рішення, за яким усі рекламні оголошення, вивіски, плакати, афіші та інші форми аудіо- та візуальної рекламної продукції повинні бути написані українською або іншою мовою з обов'язковим перекладом або транслітерацією.

Також українізувати пропонують увесь обслуговуючий персонал міста.

"У документі чітко визначено, що всі послуги в транспорті, закладах громадського харчування, меню ресторанів і кафе, спілкування з клієнтами в магазинах повинні починати українською мовою. Переходити на будь-яку іншу іноземну мову варто тільки тоді, коли клієнт сам про це попросить", - пояснив автор документа, депутат Київради Юрій Сиротюк.

Він нагадав, що така практика є у всьому світі.

"Наприклад, у Римі говорять італійською, в Парижі французькою, але за необхідності легко переходять на англійську. Так повинно бути і в Києві", - переконаний Сиротюк.

За його словами, це рішення буде носити рекомендаційний характер і штрафних санкцій не передбачає.

Але в подальшому при наданні ліцензії підприємцям, влада буде звертати увагу на виконання цієї рекомендації.

За словами депутата, проголосують проект цього рішення в Київраді можуть уже за місяць.

Частина городян підтримують ініціативу, але бізнесмени та обслуговуючий персонал не дуже задоволені.

За словами гендиректора компанії "Ресторанний консалтинг" Ольги Насонової, у 90% ресторанів Києва розмовляють російською мовою як офіціанти, бармени, так і клієнти.

"Хоча меню закладу є російською, українською та англійською. Перевчити персонал буде складно, адже всі тренінги для них проводяться російською мовою. І якщо зобов'язати їх розмовляти українською, то самі клієнти можуть бути незадоволені, адже скоріше за все почують суржик", - пояснила вона.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ